Zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır?

Zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Hem sağlığa yararlı hem de yemekleri lezzetlendiren zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır? Eğer siz de bu soruya yanıt arıyorsanız zerdeçalla yapılan yemek tarifleri haberimizde.

09 Temmuz 2020, Perşembe 13:25 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Zerdeçalın hem yararlarından hem de lezzetlerinden faydalanmak istiyorsanız zerdeçalla yapılan yemek tarifleri tam size göre. Peki, zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır? Detaylar haberimizde.

Zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır?


Zerdeçallı makarna tarifi

Zerdeçallı makarna tarifi

Zerdeçallı makarna malzemeleri

  • 1 paket makarna
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Tuz
  • Su
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Kreması için:

  • 1 su bardağı makarnanın haşlama suyu
  • Yarım su bardağı süt (soğuk olmamalı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz nane
  • İsteğe bağlı pul biber, kekik, fesleğen
  • 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Servis için:

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Zerdeçallı makarna yapılışı

Su, sıvı yağ ve tuz tencereye alınarak kaynatın. Kaynayınca içerisine makarnalar atın. Makarnalar biraz yumuşayınca zerdeçal ekleyin ve karıştırılır. Makarnalar haşlandıktan sonra süzün. Süzerken 1 su bardağı haşlama suyundan kreması için ayırmayı unutmayın. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ve tereyağı hafif kavrulur. Ardından baharatları ekleyin. 1-2 dakika kavrulduktan sonra süt ve daha önceden ayırılmış haşlama suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca kaşar peynir rendesi ekleyin ve sürekli karıştırılarak kaşar peynir eriyene kadar pişirin. Peynir iyice eridikten sonra altı kapatın. Krema, sıcak olarak hemen daha önceden suyunu süzüp tencereye aldığımız makarnaların üzerine döküp iyice karıştırın. Kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakın. 

Körili tavuklu pilav tarifi

Körili tavuklu pilav tarifi

Körili tavuklu pilav malzemeleri

  • 2 küp tavuk suyu bulyon
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 200 g tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 2 adet havuç

Körili tavuklu pilav yapılışı

Geniş tabanlı bir pilav tenceresine ayçiçek yağını ekleyin.Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye alın. Şeritler halinde doğranmış tavuğu ekleyin. 1-2 dakika orta ateşte kavurun. Kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış havuçları da ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Köriyi ekleyin. 2 küp Tavuk Suyu Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.


Zerdeçal ve zencefilli tavuk suyu çorbası tarifi

Zerdeçal ve zencefilli tavuk suyu çorbası tarifi

Zerdeçal ve zencefilli tavuk suyu çorbası malzemeleri

  • 2 adet tavuk kalça but
  • 5/6 adet tane karabiber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı şehriye
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Karabiber
  • Tuz

Zerdeçal ve zencefilli tavuk suyu çorbası yapılışı

Tavuk etleri düdüklü tencereye alınır, içerisine tane karabiber eklenip yarım saat pişirilir. Pişen etler güzelce didiklenir. Küçük bir tencereye tereyağı alınıp, un kavrulur. Çiğ kokusu gidince biraz salça ilave edilip tavuğun suyundan 2 kepçe içerisine dökülür. Kaynadığında çorba yapılacak tencereye alınıp üzerine kalan su ilave edilir. İyice kıvamlanan tavuk suyuna, didiklenen tavuk etleri eklenir. Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı tereyağında nane kavrulur. İçerisine sarımsaklar ilave edilip, naneyi yakmadan karıştırılır. Çorbaya ilave edilir. Kısık ateşte pişen çorbaya yarım çaybardağı şehriye ilave edilir. Yarım limon suyu sıkılıp, kaynamaya bırakılır. Tuz, karabiber kontrol edilerek eklenir. Ocaktan almaya yakın zerdeçal, zencefil ilave edilir. 2/3 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorbanın altı kapatılır. 


Zerdeçal soslu tavuk tarifi

Zerdeçal soslu tavuk tarifi

Zerdeçal soslu tavuk malzemeleri

  • 500 gram tavuk göğsü
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet ince kıyılmış soğan 
  • 1 adet mantar konservesi
  • 1 paket sıvı krema
  • 1, 5 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 düz çay kaşığı köri
  • 1 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bıçağın ucu ile tarçın
  • 2 adet karanfil
  • Chili biber tozu
  • Karabiber
  • Tavuk bulyon
  • İnce kıyılmış maydanoz

Zerdeçal soslu tavuk yapılışı

Sıvı yağ tavaya alınır .İçinde ince kıyılmış soğanlar sotelenir. İçine sarımsak ezilir ve tekrar 1 dk birlikte kavrulur. Tavuk eti süzülür ve tavaya verilir. 4-5 dakika kurutmadan pişirilir. Üzerine krema dökülür. Suyu süzülen mantar eklenir ve bütün baharatlar ilave edilir. Chili biber, karabiber ve tavuk bulyon ağız tadına göre ayarlanır. 10-15 dakika orta ateşte pişirilir. En sona ince kıyılmış maydanoz eklenir. Kıvamı koyulaştıkça azar azar su ilave edilir.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (09 Temmuz 2020)