Gündem Zeynel Bey Türbesi'ne 'alarmlı' kontrol

Zeynel Bey Türbesi'ne 'alarmlı' kontrol

Paylaş
Zeynel Bey Türbesi'ne 'alarmlı' kontrol

Batman'daki Ilısu Barajı'nın suları altında kalmaması için 12 Mayıs’ta Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle bir bütün olarak yeni yerine taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yerle buluşmasına 2 metre kaldı. Uzmanlar, türbenin yerleştirilirken dengesini kaybetmemesi için alarmla kontrol sağlıyor

Geçen cuma günü 192 tekerlekli özel bir platformla Dicle kenarından alınan bin 100 tonluk Zeynel Bey Türbesi, Yeni Hasankeyf Kültür Parkı’na başarılı bir şekilde taşınmıştı.

YERLE BULUŞMAYA SON 2 METRE


4 saat süren taşınma işleminin ardından sabah saatleri itibari ile türbenin altındaki platformlar çekildi. 44 adet kriko üzerinde bekletilen Zeynel Bey Türbesi’nin zeminle buluşmasına 2 metre kaldı. Türbe öğle saatlerinde krikolar vasıtasıyla yavaş yavaş zeminle buluşturularak işlem tamamlanmış olacak.

Zeynel Bey Türbesi, Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan proje kapsamında Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yöntemle taşınmıştı.


TÜRBEYE DENGE ALARMI TAKILMIŞ


Türk firmasında görevli mühendis Mesut Yılmaz, türbenin taşınması ve yerleştirilmesindeki denge unsurunu gözeten bir alarm cihazının türbeye takıldığını söyledi.



Türbeye takılan dengeye duyarlı alarmın çalmaması, herhangi bir sorunun yaşanmadığını gösteriyor.