Ekonomi Zorunlu istihdam kalksın

Zorunlu istihdam kalksın

Paylaş
Zorunlu istihdam kalksın

Nihat Ergün, 50 kişinin üzerinde istihdam sağlayan işyerlerinde engelli, avukat ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğuna karşı çıkan iş dünyasına destek veren açıklamalar yaptı

DEĞİŞİM SÜRECİ HIZLANIR

Haberin Devamı

İş dünyası, 50 kişinin üzerinde istihdam sağlayan işyerlerinde engelli, avukat ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğunu içeren mevzuata kazan kaldırınca Sanayi Bakanı Nihat Ergün’den de destek gördü. Nihat Ergün, “Gelenekleri, töreyi değiştirmek ne kadar zorsa bunları değiştirmek de zor oluyor. İş dünyası bunları sık konuştuğu için değiştirilmesiyle ilgili sürecin hızlanacağına inanıyorum” dedi.

KABUL EDİLİR BİR ŞEY DEĞİL

Ergün, bir uygulama başladığında, yanlışlık tespit edilse bile değiştirmenin zor olduğunu belirtti. Ergün, “Bir işyerinde, falan meslek grubundan adam çalıştırma mecburiyeti kabul edilir değil. Örneğin avukat çalıştırma zorunluluğu... İnsanların avukat ihtiyacı varsa bir avukatlık bürosu ile anlaşır. Bir iş yapıp yapmayacağı belli olmayan bir meslek erbabına mecburen her ay ücret ödenir mi?” dedi.

Haberin Devamı

AVUKAT MİLLETVEKİLLERİ KARŞI

Nihat Ergün, zorunlu istihdam uygulaması gündeme geldiğinde ilk önce avukat olan milletvekillerinin karşı çıktığını söyledi. Nihat Ergün “Parlamentoda gündeme geldiğinde, avukat milletvekilleri bir bakıyorsunuz ‘Bu ne kadar önemli, lüzumlu bir şey. Aman bu olur, bu olmazsa olmaz’ diyorlar. Memleket için hayati öneme sahip bir şey haline geliyor o zaman. Böyle değil. Gerçekten doğru da değil” diye konuştu.

ADET HALİNE GELİYOR

İşyeri hekimliğine de değinen Sanayi Bakanı Nihat Ergün, sanayi bölgelerinde ‘işyeri hekimliği’nin belli bir noktaya geldiğini söyledi. Ergün, “Organize sanayi bölgelerinde ortak sağlık tesisi kurup, orada ciddi manada bu işleri yapıp, tüm işyerlerini işyeri hekimi çalıştırma mecburiyetinden çıkaracak bir noktaya gelindi. Ama bunlar yerleşik adetler haline geliyor. O yüzden değiştirmek de zor oluyor” dedi.

YASA ZORUNLU HALE GETİRİYOR

Halen 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerleri için, işçi sayısının yüzde 3’ü kadar engelli, yüzde 3’ü kadar hükümlü, yüzde 2’si kadar terör mağduru veya yakınları ile işyeri hekimi istihdam zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca 20 ve daha fazla sayıda personel çalıştıran işyerleri, personel sayılarının yüzde 5’inden az yüzde 10’undan çok olmamak üzere meslek lisesi öğrencisine beceri eğitimi yaptırmakla yükümlü.

Haberin Devamı