Rükzan Sağır ABD'nin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki
HABERİ PAYLAŞ

ABD'nin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

ABD Senatosu, TikTok’un Amerika’da yasaklanmasına neden olabilecek yasa tasarısını onayladı. TikTok’un sahibi Çinli şirket hisselerini satmazsa yasağı uygulamaya sokacaklar.

ABDnin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

TikTok’un en büyük hissedarlarından biri Çinli ByteDance şirketi. ABD, şirketten TikTok hisselerini dokuz ay içinde satmasını istiyor. Bu yasağın gerekçesi ne? 170 milyon ABD’linin bilgilerinin Çin’e aktarılması endişesi. Bilgi aktarımıyla da ABD kamuoyunun manipüle edileceğinden korkulması. Ama bu, görünürdeki gerekçe. Gerçekten vatandaşlarının gizliliği bu kadar önemli mi? TikTok yasa tasarısı, ABD’nin Ukrayna, İsrail, Tayvan ve Hint-Pasifik bölgesindeki diğer ortakları için askeri yardımlarını içeren dört yasa tasarısından oluşan paketin parçası olarak kabul edildi... Bu yasa uzun süredir masadaydı. ABD’de kanun yapmak fazlaca uzun zamana yayılıyor zaten. Siyasiler biraz ‘uyuşuk’. TikTok da buna güveniyordu. Ama TikTok teklifi, Hamas’ın geçen ekim ayında İsrail’e yönelik saldırısının ardından uygulamanın yanlış bilgi ve antisemitik içerik yaymakla suçlanmasının sonucu olarak ivme kazandı.

Haberin Devamı

ABDnin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

DİZ ÇÖKTÜREN GÜÇ

Yani birileri başka platformlarda yasaklanan ve gizlenen Gazze gerçeklerinin yayılmasından büyük rahatsız. ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde uygulamadan yayılan bilgiler ciddi tehlike olarak görülür oldu. TikTok’un seçmenler üzerinde etkisi olduğu inancı, Kongre’deki vekilleri harekete geçirdi. Zira ABD’liler sadece geçen yıl toplam 3 trilyon dakikayı TikTok’ta geçirmiş. ABD’de kişi başı günlük ortalama TikTok kullanımı 56 dakika! Yasağın seçimlerden önce devreye girmesi çok zor. Ama reklamverenler platformdan çıktıkça TikTok popülaritesi de düşer. Hindistan, 2020’de TikTok’u yasakladıktan sonra 2021’de yerini Instagram almıştı. ABD’de TikTok kullanıcılarının en çok kullandığı diğer uygulama Facebook. Sonra Instagram, YouTube, X ve Snapchat geliyor. Kazanan, Facebook’un sahibi Meta ve YouTube’un sahibi Alphabet olacak bu durumda. Yani Amerikan şirketleri... Öte yandan ‘ifade özgürlüğü cenneti’ ABD’de böyle bir platformu yasaklamak, anayasal bir çelişki doğuracağından en az bir iki yıl daha TikTok güvende. Ne kadar savaş uçağı yaparsan yap, ne kadar uzaya çıkarsan çık, bunların, kitlesel iletişim araçlarının gücünün yerini tutmadığını ABD ve Çin arasındaki bu savaşla görüyoruz.

Haberin Devamı

 ABDnin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

Elle McNamara

Aileden ayrı yaşamak özgürlük değildir

İngiltere’de yaşam tarzı paylaşımlarıyla ünlenen Elle McNamara, 33 yaşında. Halen anne babasıyla yaşıyor ve otomobil kullanmayı hiç öğrenmemiş. 14 yıldır bekar. En yakın arkadaşları 62 ve 72 yaşındaki anne babası. İçki içmeyi de sevmiyor. Gerçek bir prenses gibi yaşıyor yani. Ama bu bilgiler ortaya çıkınca topa tutuldu. Özgürleşmeyip ailesine bağımlı kalmakla suçlandı. Ama yoo. Halbuki iyi para kazandığı bir hayatı var. 600 binden fazla takipçisi var. Aileden ayrı yaşamanın özgürleşmekle hiç ilgisi yok. Bu, tamamen kültürel bir durum. Kız çocuklarına baskı yapan, kısıtlayan aileler gerçeğini hariç tutarak söylüyorum: Maalesef bizim ülkede, Batı özentiliği yüzünden marifet sayılıyor.

Haberin Devamı

ABDnin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

David Letterman - Aishwarya Rai

AISHWARYA RAI ZARAFETİ

Çok beğendiğim Hint aktris Aishwarya Rai (50), bu konuda Batılılara ağızlarının payını zamanında çok iyi vermişti. 2005’te David Letterman’a konuk olmuştu. O dönem halen ailesiyle yaşaması garipseniyordu. Letterman, 30’larında, kariyer sahibi bir kadının ailesiyle kalmasının ABD’de yaygın olmadığını söylemişti. Aishwarya Rai, “Aileden ayrı yaşamanın neden bir özgürlük ifadesi olduğunu anlamıyorum. Ailenizle yaşamanızda bir sakınca yok çünkü Hindistan’da akşam yemeği için ebeveynlerimizden randevu almak zorunda kalmamamız da yaygın bir durum” diyerek yanıtlamıştı. Letterman gibi Batı kültürünü, bugün halen ‘tek doğru kültürmüş’ gibi algılayan cahillerin azalarak bitmesini diliyorum.

ABDnin TikTok yasağı ve Gazze gerçekleri arasındaki ilişki

Ryan Roslansky

YAPAY ZEKA ÇAĞINDA KİMLER YENİ İŞ BAKSIN?

LinkedIn CEO’su Ryan Roslansky, katıldığı podcast yayınında bunu yanıtlamış: “İşleri bir dizi görev olarak ele alan bir bakış açısına sahipseniz, sizin işiniz bir dizi görevdir. Benim işim bir dizi görevdir. Yapılması gereken herkesin işi bir dizi görevdir. Ve her işi gerçekten parçalara ayırmaya başladığınızda, bu bir dizi görevdir. Eğer işiniz sadece (yapay zeka sayesinde) otomatikleştirilecek bir dizi görevden ibaretse, yeni bir iş aramaya başlamanız gerekir.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder