Bilal Emin Turan 1 günde tazminat
HABERİ PAYLAŞ

1 günde tazminat

Haberin Devamı

Ücret, ihbar ve kıdem tazminatı, izin, fazla mesai, işe iade konuları, işçi ve işveren arasında anlaşmazlığa neden olabiliyor. Bu konuda İş Mahkemeleri'nde olan ve çözüm bekleyen binlerce dava dosyası var. Davalar yoğunluktan dolayı 2-3 yıldan önce sonuçlanmıyor. Uzayan davaların mağduru ise işçi oluyor. Hem hakkını alamıyor, hem de mahkeme için masraf ediyor.

SAYILI GÜNLER KALDI

Hükümet, yargının yükünü hafifletmek ve yıllar süren davaların mağduriyetini en aza indirmek için geçen ay bir yasa tasarısı hazırlayıp Meclis'e sunmuştu. Tasarı, 'zorunlu arabuluculuk' sistemini öngörüyor. İşle ilgili davaların kısa sürede çözümünü sağlayacak sistemle ilgili düzenleme dün 'Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yasa kısa sürede çıkacak.

100 OLAYDAN 93'Ü

Arabuluculuk sistemi son 3 yıldır isteğe bağlı uygulanıyor. Zorunlu hale gelince, işçi hakkını aramak için mahkeme yerine arabulucuya başvuracak. Önce mahkemeye başvuranın davası ise reddedilecek. Arabulucu, uyuşmazlığı 3 haftada çözecek. Mevcut uygulamada arabulucu 100 olayın 93'ünü 1 günde çözüyor. Arabulucuya rağmen anlaşma olmazsa hak, mahkemede aranacak.

AVUKATLAR DA KATILACAK

Arabulucunun olduğu görüşmelere tarafların avukatları katılabilecek. İşçi ve işverenin birbirine hakaretinden kaynaklanan ya da işçinin işyerindeki malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talebi için de önce arabulucuya başvurmak gerekecek. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi veya manevi tazminat davaları için arabulucu şartı yok.

SAATLİK ÜCRETİ 120 TL ZAMAN AŞIMI 5 YIL

Yeni yasa, arabulucunun alacağı ücreti de belirliyor. Buna göre ücret, 3 saate kadar her saat için 120 lira, üç saatin üzerindeki her saat için 90 lira olacak. Ücreti, işçi ve işveren eşit ödeyecek. İşveren 'Ben öderim' de diyebilecek. Yasayla, kıdem ve ihbar tazminatında 10 yıl olan zamanaşımı süresi 5 yıla inecek. İzin parası için de zamanaşımı 5 yıl.

50 BİN KİŞİYE İŞ

Yasa çıkınca 500 bin dosya arabuluculuk bürolarına gönderilecek. Zorunlu arabuluculukla yeni bir meslek de ortaya çıkmış olacak. Bu kapsamda Türkiye'de en az 15 bin arabulucuya gereksinim duyulurken, açılacak yeni bürolarla birlikte 50 bin kişiye yeni istihdam alanı yaratılacak. Şu anda 'Arabuluculuk Sicili'ne kayıtlı 4 bin 727 arabulucu bulunuyor.

resalt:
İlk üç ayda 5 bin 925 arabuluculuk işlemi yapıldı. 100 dava konusu dosyanın 93'ü bir günde anlaşmayla sonuçlandı.





Sıradaki haber yükleniyor...
holder