Sağlık 12 derece miyop bile sıfırlanıyor

12 derece miyop bile sıfırlanıyor

Paylaş
12 derece miyop bile sıfırlanıyor

Lazer, tıp dünyasının pek çok dalında olduğu gibi gözde de mucize yaratıyor. 5-10 dakikalık bir lazer operasyonuyla gözlük ve lenslerden ömür boyu kurtulmak mümkün.

Haberin Devamı

İstanbul Bilim Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu anlattı

Lazer hangi göz kusurları için uygulanabilir?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Excimer lazerle miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurları düzeltilebilir. Aynı zamanda kornea dediğimiz gözün en dışındaki saydam tabakanın üzerindeki bazı lekeler ve izler de yok edilebilir.

Lazerin çeşitleri var mı?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Evet, lazerin dalga boyu ve frekansına göre çok çeşitli lazer tipleri var. Örneğin göz kusurlarını düzeltmek için excimer lazeri, şeker hastalığına bağlı kanamaları engellemek için Argon lazeri kullanıyoruz.
Katarakt cerrahisi sonrasında merceğin yerleştirildiği zardaki koyulaşmayı açmak ve bazı göz tansiyon türlerini tedavi etmek için de YAG lazerden yararlanıyoruz.

Kimlere lazer yapılabilir?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Gözünde miyop, hipermetrop ve astigmat olanlara uygulanabilir. Ancak bu hastalarda göz bozukluğunun durmuş olması lazım.
En önemli noktalardan biri de hastanın kornea kalınlığının lazer olmaya elverişli olması. Gözde iltihabi bir sorun, kornea şekil bozukluğu gibi hastalıkların varlığında lazer yapılamaz.

Diyabet, romatizmal hastalık, bağışıklık sistemi hastalığı, kuru göz hikayesi olan kişiler de lazerle göz ameliyatı olmaya uygun değil. Ayrıca gebelere lazer yapılamaz.

Lazer kişiye özel planlanabilir mi?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Evet. Son yıllarda kişiye özel lazer ‘wavefront’ adı verilen teknikle yapılabiliyor. Halk arasında ‘kartal görüş’ diye bilinen yöntemle maksimum düzeyde görme hedefleniyor.
Bu teknikte önce kişinin gözündeki bozuklukların haritası çıkarılıyor, elde edilen verilere göre lazer yapılıyor. Böylece kişinin gözündeki en küçük bozukluklar bile gideriliyor.

Excimer lazer metodu nasıl uygulanıyor?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Bu yöntemde çok küçük bir bıçakla gözün en dış saydam tabakası olan korneadan bir kapak kaldırıyoruz. Daha sonra göz bozukluğunu lazer atışlarıyla yeniden şekil vererek düzeltiyoruz. Bu işlemin ardından kaldırdığımız kapağı kapatıyoruz. Bütün işlem bundan ibaret!

Operasyon ne kadar sürüyor?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu: Yaklaşık 5-10 dakika.

Lazerle miyop, hipermetrop ve astigmatlarda kaç dereceye kadar olan kusurlar sıfırlanabiliyor?

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu:
Genel olarak -12 dereceye kadar miyop, + 6 dereceye kadar hipermetrop, 7 dereceye kadar astigmat bu yöntemle düzeltilebilir.
Gelişen lazer cerrahisiyle artık hasta operasyon sonrası 1-2 gün içinde iş ve sosyal yaşantısına geri dönebiliyor. Hasta 1-2 hafta gözüne su kaçırmamalı, çarpmalardan darbelerden gözünü sakınmalı, gözlerini ovuşturmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı.

Haberin Devamı

2

Haberin Devamı