Ekonomi 2.2 milyon kart batık

2.2 milyon kart batık

Paylaş
2.2 milyon kart batık

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin bankaları bol keseden kredi kartı dağıtmayla suçladı

ÖĞRENCİLER ÇİÇEK VERDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 2 milyon 282 bin kredi kartı müşterisinin takipte olduğunu açıkladı. Bilgin, Konya’daki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa katıldı.

Mersin Üniversitesi’nde yaptığı sunumda yumurtalı saldırıya uğrayan Bilgin’e konferans öncesi, Genç Finansçılar Öğrenci Topluluğu tarafından çiçek verildi.

KART BORCU 36 MİLYAR

Konuşmasında yıllar itibarıyla kredilerin bankacılıkta artan bir seyir izlediğini belirten Bilgin, toplam kredilerin üçte birini tüketici kredilerinin oluşturduğunu söyledi.

Bankaların kullandırdığı bireysel kredilerin 132 milyar lira olduğunu söyleyen Bilgin, “Bu rakamda kredi kartı borcu 36 milyar, konut kredilerinin değeri ise 47 milyar lira. Bankalarımızın 36 milyon müşterisi var” dedi.

26 MİLYONUN KARTI VAR

26 milyon kişinin cebinde kredi kartı bulunduğunu söyleyen Bilgin, “Bunlardan 2 milyon 282 bin kredi kartı müşterisi borcunu ödeyemediği için takipte. Burada bir yoğunluk var. Diğer takipteki müşterilere göre kredi kartı dikkat çekiyor. Peki takip oranı ne? Kredi kartında yüzde 10.4. Acaba bu niye böyle? Bir, bankacının hatası, iki, tüketicinin hatası” dedi. Bilgin şöyle konuştu:

BANKALAR BOL BOL DAĞITTI

“Bankacının hatası nedir? Bankalar çok fazla kredi kartı dağıttılar. Üstelik bunu yaparken gelir durumunu da çok dikkate almadılar. Sadece hacim yaratmaya çalıştılar. Peki tüketicinin hatası nedir? Kredi kartı bir yaşam biçimi değil, ödeme aracıdır. Ama bazı tüketiciler bunu hayatlarını ikame ettirme aracı diye düşünüyor ve harcamalarını düzenli yapmıyor. Bu da büyük sorun yaratıyor.”

2

Haberin Devamı