Ekonomi 4/C'lilere sendika hakkı

4/C'lilere sendika hakkı

Paylaş
4/C'lilere sendika hakkı

Ankara 14. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesine göre çalışanlara da sendika üyeliğinin yolunu açabilecek bir karar aldı.

Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/c maddesi uyarınca geçici personel statüsünde istihdam edilen personelin kamu görevlileri sendikalarına üyeliklerinin kabul edilmesi istemiyle Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.

Bakanlığın bu istemi reddetmesi üzerine, sendika, Sağlık Bakanlığının işleminin iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davayı görüşen Ankara 14. İdare Mahkemesi'nin kararında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51’inci maddesinin birinci fıkrasındaki, "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme hakkına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz" hükmüne işaret edildi.

Ankara 14. İdare Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararın alanında bir ilk olduğunun belirterek, 4/C’li personelin hak araması noktasında çok önemli bir kazanım elde ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı