Ekonomi 5 yılda 1 milyon kişi eğitim alıp çalışacak

5 yılda 1 milyon kişi eğitim alıp çalışacak

Paylaş
5 yılda 1 milyon kişi eğitim alıp çalışacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bölgesel ve sektörel eleman ihtiyaçlarını belirleyecek, buna göre kurslar açarak işsizleri eğitimden geçirecek

İhtiyaca göre kurs

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ni, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ETÜ) düzenlenen ‘Beceri 2010’ toplantısıyla tanıttı.

Hisarcıklıoğlu, Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan projenin 5 yıl süresi olduğunu belirterek, “Yılda 200 bin kişiye, 5 yılda 1 milyon kişiye, piyasa ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilecek. Eğitim sonunda çoğu işe girecek” dedi.

Günde 15 lira ücret

Hisarcıklıoğlu projeyi şöyle anlattı: “Firmaların eleman ihtiyacı bölgesel ve sektörel olarak belirlenecek. Buna göre mesleki eğitim kursları hazırlanacak. İlk aşamada bu, pilot olarak seçilen 19 ilde uygulanacak. 111 meslek lisesinde 6 binin üzerinde eğitmenle kurslar açılacak. Eğitilen tüm işsizler oda üyesi işyerlerinde staj görecek. Başarılı kursiyerlerin yüzde 90’ının istihdamı garanti olacak. Kursiyerlere, eğitim ve staj süresince günlük 15, aylık 360 lira ücret ödenecek.”

Haberin Devamı

Sigorta yapılacak

Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri’nde kurs görenler için sigorta olanağını ise şöyle anlattı: “Sosyal Sigortalar Kanunu gereği katılımcılara ödenmesi gereken İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta prim giderleri Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanacak. Ayrıca staj ve eğitim sürelerini başarılı tamamlayanlar istihdam edildiğinde, işveren sigorta primleri 1 yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacak. Ulusal yeterliliklerin devreye girmesiyle bu teşvik 1.5 yıla kadar uzayacak.”

Odalar belirleyecek

Rifat Hisarcıklıoğlu, bölgesel ve sektörel olarak işyerlerinin ihtiyaç duyduğu elemanların niteliğini, TOBB’a bağlı il odalarının belirleyeceğini belirtti. Bu odaların elde ettikleri veriyi TOBB ETÜ’ye ileteceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu şekilde belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda, il istihdam ve mesleki eğitim kurulları, meslek kurslarını açacak. Kurslar başlamadan önce işyerleriyle kursiyerler arasında odalar tarafından eşleştirme yapılacak. Bu, iş imkanını artıracak” dedi.

Haberin Devamı