64 işletmeye men, 34 iş yeri hakkında suç duyurusu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Ocak-Ekim 2012 tarihleri arasında 48 bin 363 iş yerinde denetim yaptı. Gıda mevzuatına uygun faaliyet göstermeyen 64 iş yeri faaliyetten men edildi, 34 işletme hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu, 5 bin 273 iş yerine toplam14 milyon 40 bin 316 TL idari para cezası uygulandı

64 işletmeye men, 34 iş yeri hakkında suç duyurusu

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, gıda işletmelerine yönelik denetimlerine ara vermeden devam ediyor. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İl Müdürlüğü denetim ekipleri, Ocak 2012’den itibaren, gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime sunan toplam 48 bin 363 iş yerinde denetim yaptı.

Denetimlerde, 64 işletme faaliyetten men edilirken, 34 iş yeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, toplam 5 bin 273 işletmeye 14 milyon 40 bin 316 TL idari para cezası kesildi. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verilen yetkiler çerçevesinde, İl Müdürlüğü’nün 1 Ocak 2012 ile 31 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği denetimlerde, 10 bin 113 üretim yeri, 24 bin 711 satış yeri ve 13 bin 539 toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 48 bin 363 gıda üretim yerinde denetimler yapıldı.

Gıda denetimleri sırasında, kontrol ekiplerince gıda ürünlerinden toplam 2 bin 932 numune alınarak analizleri gerçekleştirildi. Gıda mevzuatına uygun faaliyet göstermeyen 5 bin 273 iş yerine toplam 14 milyon 40 bin 316 TL idari para cezası uygulanırken, 64 iş yeri faaliyetten men edildi, 34 işletme hakkında ise savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, ruhsatsız ve sağlığa aykırı şekilde üretim yapan imalathanelere hiçbir zaman fırsat verilmeyeceğini kaydetti.

Gıda üretimi yapacak her firmanın, belirlenen kurallara uymak ve bu koşullarda üretimlerini yapmak zorunda olduğunun altını çizen Piral, şöyle devam etti: "Halkımızın sağlığını korumak ve güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzce gıda denetimlerine büyük önem vermekteyiz. Bu konuda gerek ’174 Alo Gıda Hattı’ veya diğer tüm bize ulaşan ihbarları da zamanında değerlendirerek gereğini yapmaktayız. Gıda kontrol ekiplerimizce yapılan bu denetimlerin sonuçları her ay düzenli olarak kurumumuzun internet sitesinden yayımlanmaktadır."

İstanbullulara uyarılarda bulunan Piral, sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için vatandaşların etiketsiz, markasız, nerede üretildiği belli olmayan, özellikle ulu orta tezgahlarda satılan gıdaları kesinlikle satın almamaları gerektiğini vurguladı. 

Metin Tokgöz, AA