Ekonomi Beyaz eşyada taksit endişesi

Beyaz eşyada taksit endişesi

Paylaş
Beyaz eşyada taksit endişesi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), sektörün 2024 yılı ilk çeyrek verilerini açıkladı.

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli, uluslararası, ithalatçı ve üretici firmaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD’in paylaştığı bilgilere göre; 2024’ün ilk üç ayında yurt içi satışlar geçen yıla göre yüzde 28 arttı. Beyaz eşya sektöründeki ihracat düşüşü ise devam ederken, bu dönemde de yüzde 5 geriledi.

Haberin Devamı

KÜRESEL PAZAR DARALDI

Son iki yılda ihracatın sürekli düşüş kaydettiğini ve bunun kısa dönemde değişmeyeceğini öngördüklerini belirten TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, sektörün küresel pazardaki daralmaya rağmen iç pazarda istikrarlı bir trend gösterdiğini söyledi. Sığın, “İhracattaki düşüşün temel nedeni küresel pazarlardaki daralma. Bu noktada, iç pazar canlılığını sürekli kılmak büyük önem taşıyor. Bu da ancak tüketicilerimizin, temel bir ihtiyaç olan beyaz eşyalarını alım gücüne sahip olması ile mümkün” dedi.

MALİYET BASKISI DA VAR

Çevre Kanunu kapsamında 2020’de başlayan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulamasının da sektör üzerindeki maliyet baskısını artırdığını belirten Sığın, şunları söyledi: “Güncel GEKAP birim ücreti, 2020’deki birim fiyatın 10 katı. Örneğin 90 kg’lık buzdolabı için 2020’de ödenen GEKAP ücreti 27 TL’den 270 TL’ye, 70 kg’lık çamaşır makinesi için ise 17.5 TL’den 175 TL’ye ulaştı. GEKAP maliyetlerinin gözden geçirilerek Çevre Kanunu’nda gerekli revizyonların yapılması kritik önem taşıyor.”

Haberin Devamı

BANKALAR DAHA DA AZALTIYOR

Son dönemde gündeme gelen kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların iç pazar için risk oluşturduğunu anlatan Sığın, “Ortalama 10-12 yıl kullanılan beyaz eşyaların hali hazırda tabi olduğu 9 taksit limitinin azalması tüketiciye olumsuz yansır. Taksitin örneğin 6’ya düşmesi, taksit tutarının da yüzde 50 artması demek. Kaldı ki zaten bazı bankalar az taksit veriyor. Bu durum iç pazarın daralmasına ve sektörde istihdam kaybına yol açar” diye konuştu.