Hakan Çelik A330'dan notlar...
HABERİ PAYLAŞ

A330'dan notlar...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta üç ülkeyi kapsayan Doğu Afrika ziyaretindeydik. Yararlı ve özellikle gelecek için umut veren temaslar yapıldı. Siyasi ve ekonomik detayları CNN Türk, Kanal D ve Posta’da detaylı şekilde aktarmıştım..

Gazeteciler, Ersoy Dede, Ertuğrul Özkök ve Serdar Turgut A330 üzerine eğlenceli yazılar yazdı. Ben de uçağın biraz farklı yönlerini anlatayım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt dışı ziyaretlerini Airbus A330 tipindeki TC- TUR VIP uçağı ile gerçekleştiriyor. Uçağın bakımı, güvenliği, uçuş ve yer hizmetleri özel bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

“Uçakta kimler var?” diye merak ediyorsanız, şöyle anlatayım: Gidilecek ülkenin özelliklerine, seyahatin uzunluğuna ve o süreçteki Türkiye ve dünya gündemine göre davet edilen isimler değişiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun uçuşların büyük bölümünü çalışarak ya da ekibi ile hazırlık toplantıları yaparak geçiriyor.

Bazı ziyaretlere sadece yazılı basın, bazılarına ise görsel medya da davet ediliyor. Uçakta bulunan basın mensubu sayısı 10 ila 20 arasında değişiyor. Uçuşlarda ziyaretin konusuna göre ilgili bakanlar da bulunuyor.

TC-TUR’un kapasitesi yaklaşık 100 kişi ile sınırlı olduğu için iş dünyası genellikle Türk Hava Yolları’ndan kiralanan büyük uçaklarla seyahatlere eşlik ediyor. Bu programları çoğunlukla DEİK üstleniyor.

İş adamları ve gazeteciler seyahatlerde kaldıkları otelin ücretlerini, yeme içme giderlerini kendileri karşılıyor.

Airbus A330’un tanıdık simalarından bahsedeyim:

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın: Entelektüel birikimi, tarih ve siyaset bilgisiyle görüşlerine daima başvurulan bir isimdir. Seyahatlerin çoğunda yer alır. Amerika ve Arap ülkelerini, dünya basınını yakından izler. En stresli zamanlarda bile sakinliğini muhafaza edebilen bir insandır.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank: Seyahatlerin ve A330’un en çalışkan isimlerinden. Erdoğan’a iletilecek notları ya da Cumhurbaşkanı’nın aktardığı bilgileri takip eder. Sosyal medya ve iletişim uzmanıdır. Cumhurbaşkanlığı kadrosunun beyni diyebileceğim isimlerden, Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan seyahate katılmamışsa Ankara’da kalıp diğer günlerin programlarını organize eder.

Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş: İngilizce’nin yanı sıra çok akıcı İtalyanca konuşur, Fransızcası iyidir. Dinler tarihi ve inanç sistemleri konusunda uzman. Basında görev yaptığı yıllarda İtalya ve Vatikan’ı en iyi bilen gazeteci durumundaydı.

Sema Silkin Ün: Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü. Emine hanımın programlarını ve görüşmelerini organize ediyor. Aynı zamanda KADEM üyesi.

Protokol Müdürü Alparslan Acarsoy: Kim, ne zaman ve nerede durmalı, ne yapmalı ne yapmamalı? Protokol düzeni konusunda tereddüt edilen konularda kendisine danışılır. Seyahatin akışında önemli rolü vardır.

Cevdet Yıldırım: Yurtdışındaki lojistik planlamalar büyük oranda onun elinden çıkıyor...

Fotoğraf Ekibi Kayhan Özer, Yasin Bülbül, Murat Çetinmühürdar: Deneyimli ve çalışkan bu ekip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı her adımı fotoğraflıyor ve dijital ortamda arşivliyor. Beyaz Saray’dan sonra muhtemelen dünyanın en zengin lider fotoğrafları arşivine sahipler...

Erdoğan’ın gezilerinde bir bakıma Türkiye temsil ediliyor. Bu nedenle uçakta resmi görevi olmayan heyet üyeleri bile son derece dikkatli ve titiz hareket ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder