Oral Çalışlar Açığa alma, tutuklama yarışı
HABERİ PAYLAŞ

Açığa alma, tutuklama yarışı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’cü darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlar konusunda, dün bir uyarı daha yaptı. Valilere hitap ederken, “açığa alma yarışına girmeyin” dedi. “PKK ve FETÖ ile mücadelenin önemli bir bölümünü de bunların kamu kuruluşları içindeki destekçilerini açığa çıkarmaktır. Sizlerden memurları açığa alma yarışına girmenizi istemiyorum. Adil davranmanızı istiyorum. Ne tek bir terör örgütü mensubunun devletin içinde kalmasına, ne de tek bir mazlumun zarar görmesine izin vermememiz gerekiyor.” Valilerin işi de zor. “Darbecilerle” ve “teröristlerle” mücadelede, zaman zaman, dengeler bozulabiliyor. Yargı ve idare; toplu cezalandırma anlamına gelecek uygulamalara, birçok farklı türde yanlışa imza atabiliyor. Diğer yandan, devlet elbette ki kendini korumak, zehirli dokuları temizlemek, kendini güncellemek zorunda.

Sempatizanla militan, şiddetle fikir ayrımı

Her zaman üzerinde durduğumuz bir nokta: Şiddetle fikri birbirine karıştırmamak, suçla ceza arasındaki orantıyı, ölçüyü kaçırmamak. FETÖ’ye tehditle, mahalle baskısıyla bağış yapmış ya da hükümete muhalefet etmek amacıyla ve mesleğini devam ettirme isteğiyle yayın organlarında yazılar yazmış olanlar ile, örgütün militanlarını; aynı kefeye koymamak gerek. Darbe girişimine kim dahil olduysa cezasını çeksin. Örgütün emrinde kumpaslar yapanlar, insanların kaderiyle oynayanlar, saptanıp tasfiye edilsin. Kritik kişiler, kilit isimler, merkezdekiler sorgulansın, ayıklansın, yargılansın. Esen rüzgar nedeniyle, ya da örgütün kendisine tanıdığı imkanların cazibesine kapılarak onlarla olmuş ‘sıradan’ insanları dalgalar halinde cezalandırmak, yanlış. Esas aktörleri görmede yavaş kalarak, önce yan aktörleri ve dolaylı bağı olanları cezalandırmak, yanlış. Herkesin birbirinin kuyusunu kazdığı, deyim yerindeyse birbirini sattığı bir ortamın oluşumuna fırsat vermek, yanlış.

İhbarcılar

Böyle dönemlerde, “ihbarcıbaşı”lar, “cezacıbaşı”lar, türlü türlü fırsatçılar türüyor. “Onu hâlâ neden görevinden almadınız?” diyenler, “Pensilvanya’ya gidenler” listesi yayınlayanlar, işi magazine vuranlar, çoğalıyor... Darbeciler ve teröristlerle mücadele, ‘toplu cezalandırma’ya dönüşürse yanlış sonuçlar verir. Böyle bir gidişat, suçluların kendilerini haksızlığa uğramış gibi göstermelerine ve gizlemelerine de yardımcı olabilir. Ali Bulaç, Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Nuriye Akman, Şahin Alpay, Murat Aksoy, Nazlı Ilıcak, Lale Sarıibrahimoğlu’nun serbest bırakılmalarını bekliyoruz...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder