Hakan Çelik Adam adama markaj, psikolojik harekat ve stres yönetimi
HABERİ PAYLAŞ

Adam adama markaj, psikolojik harekat ve stres yönetimi

Haberin Devamı

Normal koşullarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kulislerine gittiğinizde gazetelerin Ankara temsilcilerini ve parlamento muhabirlerini görürsünüz. Koridorlar genellikle tenhadır. Fakat çok heyecanlı ve bir o kadar stresli geçen son anayasa tartışmaları bütün Türkiye’nin dikkatini Meclis’e çekti. Gazeteler, politikayla hiç ilgilenmeyen yazarlarını bile izlenimlerini aktarması için Ankara’ya gönderdi. Meclis koridorlarında, televizyon programcılarından life style yazarlarına kadar pek çok simayı görebilmek mümkün. Televizyon kanallarının canlı yayın araçları da Meclis bahçesinde dakika dakika gelişmeleri izleyicilerine duyuruyor.

Meclis’te haber takip etmek deneyim, pratiklik ve bilgi birikimi gerektirir. Bu yüzden parlamento muhabirliği zor ama gazetecinin iyi yetişmesini sağlayan ciddi bir görevdir. Meclis’in devasa binasının içine dalarak gelişmeleri her zaman takip edemezsiniz. Bunu yapabilmek ancak doğru yerlere konumlanmış çalışkan bir ekibin işbirliği yapmasıyla mümkün olabilir. İyi koku alan bir parlamento muhabiriniz yoksa pek çok gelişmeyi yakalayamazsınız. Meclis’te şaşkın şekilde tek tabanca dolaşmaktansa televizyon başında oturup iyi şekilde not almak bazen daha iyidir. Dikkatli bir foto muhabirine sahip değilseniz adeta bir gözünüz kör gibidir. Genel Kurul salonunda en iyi fotoğrafları deneyim ve sabırlı foto muhabirleri yakalar.

Nitekim eğer AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca fireyle ilgili not tutarken, Akşam ve Vatan gazetelerinin muhabirleri tarafından görüntülenmemiş olsaydı Türkiye’yi uzun süre meşgul eden milletvekili listesi olayı ortaya çıkarılamayacaktı.

Erdoğan vekilleri etkiledi
Meclis’te dünkü tansiyon parti kapatma maddesinin reddedildiği bir önceki güne göre daha düşüktü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki farklı oturumda milletvekilleriyle yaptığı uzun konuşmaların milletvekillerini etkilediğini gözlemledim. Kısa bir süre önce yumruklu saldırıya uğrayan Enerji Bakanı Taner Yıldız arkadaşlarıyla sohbet ediyordu. Şu günlerde yükselen et fiyatlarıyla meşgul olan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker de gazetecilere gelinen durumla ilgili bilgiler veriyordu.

Adının fireci milletvekilleri arasında gösterilmesine çok öfkelenen Kürşad Tüzmen ise ancak Taner Yıldız tarafından sakinleştirilebildi. Parti kapatma maddesinin paketten düşmesi CHP kulisinde moralleri yükseltmiş. CHP’li Mustafa Özyürek neşeli bir ifadeyle yanında oturan CNN Türk’ten Ayşenur Arslan’a bir şeyler anlatıyordu. Canan Arıtman arkadaşlarıyla bahçede oturmayı tercih etmişti. Kısa bir mola için dışarı çıkan CHP milletvekili Onur Öymen de salona geri dönüyordu. Meclis’in her noktasında en revaçta olan şey çay. Tepsiler dolusu çaylar gidiyor, geliyor. Herkes birbirine çay ısmarlıyor. Zira uzun çalışma saatlerinde Meclis’in en işlek noktaları büfeler.

Bülent Arınç: Yol Kazası

Görüşmeler sürerken Meclis’in bahçesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile sohbet ettik. Bir ara yanımıza gelen AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, “Gazeteci arkadaşlar sizi kuşatmış güvenlik desteğine ihtiyacınız olursa haber verin” diyerek bize takıldı. AK Parti’nin en deneyimli isimlerinden biri olan Arınç’ın yaptığı değerlendirmeler önemli. “Acaba AK Parti’de oluşan fireyle ilgili neler söyleyecek?” diye merakla beklerken bu durumun bir “Yol Kazası” olduğunu söylüyor ve yola devam ettiklerini anlatıyor. Demokraside her şeyin bir çaresi olduğunu örneklerle izah etmeye çalışıyor ve AK Parti’de hiçbir milletvekilinin çetele tutmasını hoş karşılamayacaklarını dile getiriyor.

Partilerinde bir kriz olmadığını söylüyor ve iç işlerine karıştığı gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ateş püskürüyor. Arınç’ın, oylamalara katılmayan BDP’liler için de “Başka yerden talimat alıyorlar. Nereden talimat aldıklarını artık sağır sultan bile biliyor” yorumu da dikkat çekici. Arınç’ın bu sözleri, anayasa tartışmalarının gölgesinde kalan terör konusu ve Demokratik Açılım sürecinin Türkiye’nin aslında bir numaralı meselesi olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder