Sağlık Ağız ve diş sağlığındaki 'engelleri' kaldırın!

Ağız ve diş sağlığındaki 'engelleri' kaldırın!

Paylaş
Ağız ve diş sağlığındaki 'engelleri' kaldırın!

Sedasyon diş tedavileri arasında önemli bir yere sahip. Diş hekimliğinde uygulanan tedavilere bağlı olarak gelişen korku ve endişenin azaltılması adına uygulanan sedasyon yöntemi hakkında bilinmesi gerekenleri Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut anlattı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'unun fiziksel veya zihinsel engelli bireylerden oluştuğunu belirten Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut, özellikle engelli bireylerin diş tedavisinde sedasyonun öneminin büyük olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Sağlıklı bireylerin yüzde 85-90'ında ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanırken bu oranın engellilerde neredeyse yüzde 100'e yakın olduğunu sözlerine ekledi.

ENGELLİ BİREYLERDE RAHATLIKLA UYGULANIYOR

Sedasyonun, diş tedavileri esnasında korku ve endişesi artan, uzun süreli tedavilerini tek seansta bitirmek isteyen ve en önemlisi fiziksel veya zihinsel engelli bireylerde tedaviye olanak sağlayan bir işlem olduğunu belirten Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Uzmanı Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut, sedasyon ile diş hekimliği pratiğinde bulunan tüm tedavileri uygulama olanaklarının bulunduğunu belirtti.

Sedasyonun özellikle hangi durumlarda gerekli olduğuyla ilgili ise Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: "Sedasyon özellikle engelli bireylerde, diş hekimi korkusu, öğürme refleksi olan veya uzun süreli tedavilerini tek seansta bitirmek isteyen hastalarda rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama esnasında herhangi bir zorluk bulunmuyor. Tecrübeli bir anestezi uzmanı ve tam donanımlı bir ameliyathane ortamında son derece güvenilir bir yöntemdir. Tedavi süresiyle ilgili bir kısıtlama bulunmamakla birlikte uzun süreli işlemlerde ikinci bir sedasyon randevusu gerekli olabilir.

Haberin Devamı

Sedasyon hangi yaştaki çocuklara uygulanıyor?

Sedasyon her yaştan engelli bireylere uygulanabilirken herhangi bir engeli olmayan küçük yaştaki çocuklarda (2-9) daha çok tercih edilmektedir. Bununla birlikte daha büyük yaş gruplarında uzun süreli veya ağrılı cerrahi işlemlerin uygulanmasında, korku ve endişesi bulunan ve tedavi olmayı kabul etmeyen çocuklarda, öğürme ve kusma refleksi olan bireylerde de tercih edilen bir yöntemdir.

DİŞ HEKİMİ KOLTUĞUNDAKİ KÖTÜ HATIRALARA SON

Sedasyon uygulamasının en önemli avantajı, hastanın hiçbir ağrı duymamasıdır. Ayrıca hastada herhangi bir kötü hatıra oluşmuyor. Uygulanmakta olan özel yöntemle hastalarımız çok kısa sürede uyanıp taburcu oluyor. Sedasyon sonrasında hastalarda herhangi bir olu dedi.

Sedasyon sayesinde engelli hastaların pek çoğunun diş hekimine giderek ağız ve diş tedavilerini kolayca yaptırabildiklerini ve Türkiye'de fiziksel veya zihinsel engelliler tarafından sedasyonun önemine değinen Karabulut, "Sedasyon yapılmayan engelli hastaların pek çoğu diş hekimi koltuğuna dahi oturamamakta veya tedavi esnasında hekimin komutlarına cevap verememektedir. Tedavi yaptırabilen kısıtlı sayıdaki engelli hastalarımızda ise tedaviyi çok kısa tutmak gerekmektedir. Hastanın ağzını sürekli açık tutamaması nedeniyle yapılan tedavilerin etkinliği de azalmaktadır. Bu sebeplerle tedavi süreleri çok uzamakta ve özellikle engelli hastaların aileleri için son derece yıpratıcı bir süreçle karşılaşılmaktadır."

Haberin Devamı

EMPATİ YAPMAK GEREKİYOR

Diş hekimi korkusunun toplumumuzda son derece yaygın bir korku olduğunu açıklayan Karabulut, bu korkunun temel sebeplerinin ise bilinmeyene karşı olan korku (özellikle küçük çocuklarda), geçmiş kötü tecrübelere bağlı korkular ve kullanılan cihazlara bağlı gelişen korkular olduğunu söyledi. Bu noktada ise korkuyu ortadan kaldıracak olan temel unsurun hastanın korkusunun sebebini öğrenmek ve bu sebebe yönelik yaklaşımlar sergilemek olacağının altını çizdi. Hastaların korku ve endişe duygularını anlayışla karşılamanın, empati yapmanın son derece önemli olduğunu belirttti.

Haberin Devamı