Oral Çalışlar AK Parti ve referandum
HABERİ PAYLAŞ

AK Parti ve referandum

Haberin Devamı

Yeni Şafak yazarlarından İsmail Kılıçarslan ilginç bir yazı yazdı. Başlık, "Çok bunaldık be reis"ti:

"Bunaldık artık. (...) Niçin bunaldığımızı burada sarahaten anlatamayacak olmamız sebebiyle dahi olsa çok bunaldık be reis(...) Misal Haksöz'ü, misal Menzil'i, misal İHH'yi adeta ortadan kaldırmak için emir almış gibi davranan 'hakiki reisçiler' tayfasının bu emri senden aldıklarını ihsas etmelerinden çok bunaldık be reis. (...) Hakikatin ve memleketin, doğrunun ve geleceğin tek sahibi olarak kendilerini görmenin küstahlığı ile hırçlarına hınç, öfkelerine öfke, kibirlerine kibir ekleyecekler. Ne ki, bu kadarını dahi söyleyemeyeceksem dilim lal, ahlakım bitkin, vicdanım perişan olur be reis."

Kılıçarslan'ın (eleştirel tepkilerle de karşılaşan) bunalımı, belli ki, AK Parti çevrelerindeki bir ruh halini yansıtıyor. Ne ölçüde bir potansiyeli ifade ediyor, bilmek kolay değil.

Anayasa değişikliği referandumunun kıyısındaki AK Parti, yeni bir eşikten geçiyor...

AK Parti, "seçmenin iradesi", "bürokratik iktidara son" gibi sloganların motive ettiği kampanyalarla, son 14 yıla damga vurdu. Askeri vesayetin, bürokratik hegemonyanın tasfiye edilmesi amacıyla, toplumun önemli bir kesiminin desteğini sağladı.

Sivilleşme yolculuğu, ekonomik canlanma ve başarıyla elele yürüdü. Ancak, bu yolda kolay yürünmedi, iktidara yönelik müdahaleler hep devam etti. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi, bunların en uç noktası oldu.

Dezavantajlar

Türkiye, farklı dönüşüm ve arayışların tam ortasında. "Çözüm sürecinin kırılmasıyla, Kürt meselesi, terör meselesine kilitlendi. Bölgenin en çok oy alan partisi HDP, karşılaştığı tutuklamalarla, siyaset yapamaz hale geldi. OHAL, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde bir baskıya dönüştü. Tutuklamalar, bir toplumsal rahatsızlığa yol açabilecek düzeye ulaştı.

ABD ile, PYD ve Suriye'nin geleceği gibi alanlarda, ciddi rahatsızlıklar yaşanıyor. Bölgedeki karmaşa ve belirsizlik, Türkiye'ye yönelik terör tehdidini kışkırtıyor.Ekonomi, kaygan bir düzlemde. Batı merkezlerinde soğuk rüzgarlar esiyor.

Bu ortamda, bir sistem değişikliği getirecek referanduma gidiyoruz.

Mağduriyet

Bu oylama, öncekilerden farklı bir ortamda gerçekleşiyor. Bu kez "bürokratik vesayete son" çağrıları, geçmiştekilere benzemiyor. Mağduriyet geride kaldı. Merkezi ele geçirmiş, merkeze dönüşmüş bir parti ve iktidardan söz ediyoruz.

Değişik bir atmosfer içindeyiz. Zorlu bir sınav.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder