Ekonomi Akbank'a rekor kredi

Akbank'a rekor kredi

Paylaş
Akbank'a rekor kredi

Akbank uluslararası bankalardan 1.2 milyar dolar kredi aldı. Bu kredi, dünyada 2010 yılının en yüksek tutarlı borçlanması oldu

21 ÜLKEDEN 55 BANKA

Haberin Devamı

Krizin şiddetini azaltmasına rağmen etkisinin sürdüğü bir dönemde Akbank, 21 ülkeden 55 bankanın katılımıyla 1.2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Banka, vadesi aralık ayında dolan kredisinin iki katı yeni kredi sağlamış oldu. Söz konusu kredinin 2010 yılında dünyada özel bir banka tarafından alınan en büyük kredi olduğu ve en geniş katılımla sağlandığı açıklandı.

BİZ IMF’SİZ DE İYİYİZ

Kredinin imza töreninde konuşan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, “Bizden sonra krediye çıkacak Türk bankaları rahatlıkla borçlanır. IMF ile anlaşma imzalanmamasının olumsuz etkisini yaşamadık. Türk ekonomisi artık IMF’siz de iyi” dedi. Akbank, aralık ayında ödenen 600 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi yerine aldığı bu sendikasyon ile yüzde 200’ün üzerinde yenileme oranı yakaladı.

Haberin Devamı

900 MİLYON EURO ALMIŞTI

584.5 milyon euro ve 437.5 milyon dolar olmak üzere iki dilimden oluşan kredi sırasıyla euribor (uluslararası euro faizi) artı 150 baz puan ve libor (uluslararası dolar faizi) artı 150 baz puan toplam maliyetle temin edildi. Akbank, son olarak 2009 yılının ağustos ayında 19 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 900 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi temin etmişti.

2.5 MİLYAR DOLARI YEDİ AYDA GETİRDİ

Dün Sakıp Sabancı Müzesi’nde yapılan imza töreninde konuşan Ziya Akkurt, 21 ülkeden 55 bankanın katıldığı bu sendikasyon kredisinin Akbank’ın ve Türk bankacılık sisteminin gücünü teyit ettiğini belirterek, “Bu kredi ile bankamız son 7 ayda sendikasyon kredileri yoluyla ülkemize 2.5 milyar dolar kaynak sağladı. Türkiye’de bankacılık sistemi iyi durumda. Yüzde 200’lük yenileme iyi bir oran” dedi.

KREDİ REEL SEKTÖRE FİNANSMAN OLACAK

Maliyetin düşük olmasında Türkiye faktörünün, not artırımlarının ve zamanlamanın önemini vurgulayan Akkurt, “Türkiye’de sanayi var, kaynak lazım. Avrupa’da sanayi yatırımı artık yok. Türkiye’ye kaynak gelmesi doğrudur. Bu kriz sayesinde makus talihimizi yendik” dedi. Akkurt, krediyi ekonominin büyümesini desteklemek hedefi doğrultusunda, reel sektöre (sanayi) kullandıracaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı