Ekonomi Almanya piyasaları sarstı dolar 'tatilde' 1.59'u gördü

Almanya piyasaları sarstı dolar 'tatilde' 1.59'u gördü

Paylaş
Almanya piyasaları sarstı dolar 'tatilde' 1.59'u gördü

Almanya dün 'açığa satışı' (borsacının hisseyi henüz almadan satması) yasakladı. İstanbul Borsası 19 Mayıs tatilini yaşarken dünya borsalarıkarıştı

AÇIĞA SATIŞ YASAK

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinin, küresel krize neden olan riskli işlemleri kısıtlamaya dönük hareketleri, piyasaları sarstı. Önceki gün Yunanistan, Almanya ve Fransa, Amerika Başkanı Barack Obama’ya bir mektup yazarak CDS pazarının (Tahvil riskini sıfırlama pazarı) kapatılması konusundaki görüşünü sormuşlardı. Dün ise Almanya bazı hisselerde ‘açığa satışı’ (Borsacının hisseyi henüz almadan satması) yasakladı.

ONSU 1.207’Yİ GÖRDÜ

Piyasalar, ‘para kazanmanın iki alışılmış yöntemini’ kaldırmaya dönük adımları tepkiyle karşıladı. Avrupa borsaları yüzde 3’e yakın düşüşler gösterdi. Amerika’da borsa yüzde 1 kayıpla açıldı.

Euro/dolar paritesi gün içinde 1.22’nin altını gördü, ardından tepki alımlarıyla 1.23’ün üzerine çıktı. Sabah ons (31 gram) fiyatı 1.207 dolara kadar çıkan altın da kâr satışları sonrası 1.193 dolara düştü.

Haberin Devamı

TAM ALTIN 407 LİRA

İstanbul Borsası dün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle kapalıydı. Ancak yarım gün açık kalan serbest piyasa ile uluslararası piyasadaki TL işlemleri, Türkiye’deki yatırımcıların da gelişmeye uzak durmadığını gösterdi.

Dolar, yarım gün içinde 3.8 kuruş yükselerek, 1.5780’lik satış rakamıyla kapandı. Cumhuriyet Altını (tam altın) satışta bir kez daha 407 liralık rekorunu tazeledi.

BORSA KAPALIYDI

Türk Lirası, uluslararası işlem emirlerinde 1.59 lirayı gördü. Akşam saatlerinde, euro/dolar paritesinin yükselmeye başlaması, TL işlem emirlerini de etkiledi. Dolar kotasyonları, 1.57 liraya kadar indi.

Analistler, CDS’lerle ilgili yeni bir açıklama yapılmaması halinde piyasalarda moral bozukluğunun süreceği, İstanbul Borsası’nın da ‘iki günün işlemini bir güne’ sığdıracağı tahmininde bulundu.