Ekonomi Anadolu'nun ustaları geleceğe taşınacak

Anadolu'nun ustaları geleceğe taşınacak

Paylaş
Anadolu'nun ustaları geleceğe taşınacak

Anadolu Sigorta, kaybolmaya yüz tutmuş, kültürel anlamı olan meslekleri yeniden canlandıracak 'Bir Usta Bin Usta' projesini başlattı

Gülşah Karadağ

Haberin Devamı

Eskişehir’de lületaşı, Bursa’da Karagöz, Gaziantep’te kutnu kumaşı, Edirne’de ‘Edirnekari’ ahşap boyama, Trabzon’da kazaziye işi takı ustalığı vardır. Anadolu’nun, kökü bin yıllara dayanan bu el sanatları, bugün kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Anadolu Sigorta, bu ustalıklara yeniden can vermek için ‘Bir Usta Bin Usta’ projesini geliştirdi. Projenin hedefi ise geleneksel mesleklere yeni ustalar yetiştirmek, ‘el emeği, göz nuru’ değerlerin korunup ekonomiye katılmasını sağlamak.

10 yılda 1000 usta

‘Bir Usta Bin Usta’ projesi, 5 ilde 5 mesleği hedef alarak hayata geçiyor. Meslek ustaları, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Edirne ve Trabzon’da, 20’şer kişiye üç aylık kurs verecek. Kursiyerler, günlük masrafları için harcırah da alacak.

Haberin Devamı

Anadolu Sigorta Müdürü Mustafa Su, “Şirketimizin sloganı ‘Kaybetmek Yok.’ Bu proje bize çok yakıştı. Hedefimiz yılda 100, 10 yılda 1000 usta yetiştirmek. Bu mesleklerin, hak ettikleri kültürel ve ekonomik değeri kazanmalarını istiyoruz” diyor.

Her turist satın alır

Anadolu Sigorta, proje için Kültür Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak, 10 yıl boyunca, yılda 5 kurstan 50 geleneksel mesleğe dönük eğitimi finanse etmeyi taahhüt etti.

Bakanlık Müsteşarı İsmet Yılmaz, toplantıda, kimi mesleklerin, ekonomik değeri kalmadığı için yok olduğunu vurgularken, “El sanatları için bu geçerli değil. Türkiye’ye 30 milyon turist geliyor. Her turist, gittiği ülkeden bir hatıra edinmek ister. Projeyle yetişecek ustalar, sanatlarıyla geçindiklerini görecekler” dedi.