Nedim Şener Anket yüzde 42'yi anlıyor mu suçluyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Anket yüzde 42'yi anlıyor mu suçluyor mu?

Adalet ve Kalkınma Partisi, anayasa paketiyle ilgili 12 Eylül’de yapılan referandumda ‘hayır’ oyu veren yüzde 42’lik kesimi anlamaya yönelik çok önemli bir anket yaptı. Ancak sonuçlar ve ankette kullanılan dil, yüzde 42’yi anlamak bir yana, neredeyse suçlamak üzerine kurulmuş.

Partinin Kızılcahamam’daki toplantısında ele alınan ankete göre ‘hayır’ oyu verenlerin asıl korkusu ‘Türkiye’nin dış politikadaki ekseninin kayması’ymış.

‘Laik yaşam tarzına yönelik tehdit algısı’, ‘hükümetin muhalefeti’ ve ‘vatanseverleri baskı altına aldığı algısı’ bile sonra geliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şimdi, yüzde 42 oranında ‘hayır’ çıkmasını sağlayan ana sebeplerin neler olduğuna bir bakalım:

1. Türkiye’nin batının güdümüne girdiği/Dış politika ekseninin doğu ülkelerine kaydığı algısı (yüzde 82,9)

2. Hükümetin işsizlik ve yoksullukla mücadelede başarısız olduğu algısı (yüzde 76,3)

3. Hükümetin muhalefeti ve vatanseverleri baskıyla sindirdiği algısı (yüzde 73,1)

4. Anayasa paketinin ‘AKP Sivil Diktatörlüğü’ne zemin hazırladığı algısı (yüzde 70,4)

5. Laik yaşam tarzına yönelik tehdit ve baskıların arttığı algısı (yüzde 66)

6. ‘Kürt Açılımı’ ile PKK’ya taviz verildiği ve ülkenin bölünmenin eşiğine getirildiği algısı (yüzde 62,5)

Yani insanlar ‘Türkiye batıdan kopuyor, artık İran ve Arap ülkeleri eksenine kayıyor’ kaygısıyla ‘hayır’ demiş. Anket yüzde 42’yi anlıyor mu suçluyor mu?

Ne kadar gerçekçi?

Oysa referandum sonrası ve HSYK seçimleri sonrası insanlardaki tedirginlik hiç de dış politika ile ilgili değil. Sokakta karşılaştığınız insanlar ciddi olarak yarınından endişe eder halde.

Anketin sorunlu bölümlerinden birisi de ‘hayır’ oyunda etkili olan Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerindeki insanların tutumlarına ilişkin yorumlar.

Ankete göre, Akdeniz Bölgesi’nin ‘hayır’ oyunu en çok etkileyen faktörler, ekonomik sorunların yanı sıra hükümetin dış politikası, çetelerle mücadele ve demokratik açılım. Anayasa değişiklik paketinin yanı sıra, yaşam tarzı ile ilgili kaygıların Akdeniz’deki ‘hayırcı’ seçmen üzerindeki etkisi sınırlıdır.

Haberin Devamı

Akdeniz’de yaşayanların çetelerle mücadeleden neden rahatsız olduğunu anlamak mümkün değil.

Yine ankete göre Ege Bölgesi, ekonomik sorunların yanı sıra, muhalefet cephesinin ürettiği komplo teorilerinden de etkileniyor.

Herhalde anketi hazırlayanlar ya da yorumlayanlar, muhalefetin komplo teorisi ürettiğini düşünüyor. Ancak kamuoyunun yakından takip ettiği bazı operasyonlarda yalnızca belli düşünce yapısında olanların hedef alındığı şeklindeki algıyı hafife almamak gerek.

Bu ankete ve ankette kullanılan dile baktığınızda şöyle bir sonuç çıkıyor; ‘Hayır’ oyu verenler dış politikadaki yeni açılımlara ve çetelerle mücadeleye karşı, ayrıca muhalefetin komplo teorilerine inanıyor.

Şimdi bu anket yüzde 42’yi anlamayı mı suçlamamayı mı amaçlıyor?

Anketi tam olarak okuyun ve kararı siz verin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder