Ekonomi Ar-ge destekleri 2023'e uzatılıyor

Ar-ge destekleri 2023'e uzatılıyor

Paylaş
Ar-ge destekleri 2023'e uzatılıyor

Hükümet teknoparklarda kurulu bulunan araştırma-geliştirme şirketleri için sağladığı destekleri 10 yıl uzatma kararı aldı

DESTEK 10 YIL UZUYOR

Haberin Devamı

Bir süre önce küçük ve orta ölçekli işletmelere kapsamlı bir destek paketi açıklayan Sanayi Bakanlığı, sanayicinin araştırma-geliştirme (ar-ge) yatırımını artırması için destekleri 10 yıl uzatma kararı aldı.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Teknoparklara sağlanan teşvik ve muafiyetleri 2013’ten 2023’e uzatıyoruz. Ayrıca ar-ge personelinin teknopark dışındaki faaliyetleri de teşvik kapsamına alınacak. Teknoparklarda teknoloji transfer ofisleri kurulacak” dedi.

MEVZUATTAM MUAF OLACAK

Teknoparkların etkinliğini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Nihat Ergün, “Teknoparklarda üretilen teknolojilerin yaygınlaştırılması ve ticarileştirilmesi amacıyla teknoloji transfer ofislerinin kurulmasını destekleyeceğiz. Teknopark yönetici şirketi içinde yer alan üniversitelerin, döner sermaye gelirlerinin bir kısmını teknopark faaliyetlerinde kullanmasını sağlayacağız. Teknoparklarda yürütülen faaliyetler kamu ihale mevzuatından muaf tutacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

8 YILDA 36 TEKNOPARK

Belediyelerle il özel idarelerin de teknoparklara ortak olabilmesini sağlayacaklarını söyleyen Ergün, teknoparklarla ilgili etki ve değerlendirme analizi sistemi de kurulacağını söyledi.

Teknolojinin geliştirilmesi için çıkartılan ar-ge teşviği sayesinde Türkiye’de 2002’de sadece 2 olan teknopark sayısı 38’e çıktı. Bunlardan 26’sı henüz faaliyete geçmedi. Teknoparklarda faaliyet gösteren firma sayısı 1200’e yükseldi. Bölgelerde istihdam edilen personel sayısı 11 bine çıktı.

Teknoparklarda ne yapılıyor?

- Üzerinde çalışılan proje sayısı: 3403 - Biten proje sayısı: 5874 - İhracat: 540 milyon dolar - Yabancı firma sayısı: 53 - Yapılan yatırım tutarı: 450 milyon dolar - Tasdik edilmiş patent sayısı: 297