Ekonomi Arabulucu uygulaması neler getirecek?

Arabulucu uygulaması neler getirecek?

Paylaş
Arabulucu uygulaması neler getirecek?

Yasa tasarısı Meclis’te... Artık işçi ve işveren anlaşmazlığı için dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu olacak. Peki bu uygulama pratikte ne gibi avantajlar sağlıyor? Yaşanmış iki olayı sizin için inceledik...

BİLAL EMİN TURAN / POSTA

Çalışanla işveren arasında ücret, kıdem, ihbar, izin, fazla mesai gibi birçok alacak konusunda sorun yaşanabiliyor. Bu konuda mahkemelerde 100 binlerce dava açılmış durumda. Davalar da 2-3 yıldan önce sonuçlanmıyor. Bu anlaşmazlıkları kısa sürede çözmek ve yargı yükünü hafifletmek için 2014’ten beri isteğe bağlı olan arabulucuya başvuru ‘zorunlu’ olacak.

AYNI GÜN ÇÖZÜLÜYOR


Konu geçen hafta Meclis gündemine geldi. İşçi sendikaları hak kaybı yaşanacağı gerekçesiyle düzenlemeye temkinli yaklaşıyor. Peki gerçekte durum ne? Sistemin önemine ve pratik oluşuna dikkat çeken MTN Hukuk&Arabuluculuk Bürosu’nun sahibi Avukat Arabulucu Umut Metin, şu anda dahi İş Hukuku uyuşmazlıklarını bir saat gibi kısa sürede çözdüklerini söyledi.

YILLARCA SÜRECEKTİ


Gerçek iki arabuluculuk müzakeresini de anlatan Umut Metin, şöyle dedi: “Olaylardan biri kıdem ve ihbar tazminatı, diğeri ise işyerinde vefattan doğan maddi ve manevi tazminatla ilgiliydi. Tarafları kısa sürede bir araya getirdik. İlk kez arabulucuyla tanışan her iki taraf aynı masada konuşup anlaştı. Dava açsalardı yıllarca mahkemelerde uğraşacaklardı.”


ALACAK GÜVENCE ALTINDA


İşçi ve işverenin bazen psikolojik (ego) nedenlerle öne dedi.


OLAY 1


KIDEM VE İHBAR

Maaşı düzenli almadı

Bir işyerinde çalışan kadın işçi, maaşının düzenli ödenmediğini gerekçe gösterip işten çıktı. Kıdem ve ihbar tazminatı alacağı için Avukat Arabulucu Umut Metin’e başvurdu. Metin, şirkete mail atarak müzakereye davet etti. Taraflar bir hafta sonra arabulucuk toplantısında bir araya geldi.

Tahsil edemeyecekti

1 saatte anlaştılar. Kadın işçi, şirketin yaşadığı finansal zorluk nedeniyle alacağını tahsil edemeyeceği ihtimalini de gözönünde bulundurarak, dava açıp talep edeceği tutarın üçte birine (6 bin TL) razı oldu. Bu arabuluculuk müzakeresiyle iletişimi kopmuş taraflar tekrar çalışabilecek olumlu bir atmosfere kavuşmuş oldu.

OLAY 2


İŞYERİNDE VEFAT

Bir çalışan işyerinde vefat etti. İşçinin eşi ve çocukları, işverenden maddi ve manevi tazminat talep etti. Konu her iki tarafın avukatlarının hazır bulunduğu arabuluculuk toplantısında müzakere edildi. İşçi yakınları dava açınca alabilecekleri tutarı (240 bin TL) işverene söyledi. İşveren talebe olumsuz yaklaşmadı.

Yargıya gitmeden

Rakam müzakere edilip 1 saatte 220 bin TL’yle mutabakat sağlandı. Başka bir hak ve alacağın gündeme gelmeyeceği de tutanağa eklendi ve uyuşmazlık yargıya gitmeden çözülmüş oldu. Taraflar ilk defa arabuluculuk sürecini yaşadılar. Bu olayda, arabulucu olmasaydı uyuşmazlık mahkemede 2 yıldan önce çözülmeyecekti.

Haberin Devamı