Sağlık Artık prostat ameliyatlarından korkmayın

Artık prostat ameliyatlarından korkmayın

Paylaş
Artık prostat ameliyatlarından korkmayın

İleri teknoloji ürünü cerrahi robot "Da Vinci" ile yapılan robotik cerrahi, prostat kanseri ameliyatlarını korkulur olmaktan çıkarttı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Özcan, erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinin Türkiye’de akciğer kanserinden sonra en en çok rastlanan hastalık olduğunu ifade etti.

Faruk Özcan, pek çok erkeğin prostat kanserinden olduğu kadar, ameliyatından da korktuğunu, cinsel fonksiyonlarını kaybedebilecekleri endişesi ile tedaviyi erteleyenler bile olduğunu vurguladı.

CİNSEL FONKSİYONLAR KORUNABİLİYOR

Özellikle genç yaşta tespit edildiği halde, tedaviyi erteleten ve hayatını kaybeden hastalar olduğunu kaydeden Özcan, "Da Vinci" kullanılarak yapılan robotik cerrahi yöntemi ile cinsel fonksiyonların korunabildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Özcan, "Da Vinci"nin ameliyat yapılan alanda dokuları büyüterek iyi bir görüş alanı sağladığı için sinirlerin zarar görmesinin engellendiğini aktaran Özcan, robotik cerrahi sonrası cinsel fonksiyonun daha kısa sürede geri kazanıldığını, diğer türlü ortalama 18 aylık bir sürenin geçmesi gerektiğini belirtti.

Dünyada robotik cerrahi uygulamalarının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Özcan, Amerika’da prostat kanseri vakalarının yüzde 60’ının robotik yöntemle ameliyat edildiğini vurguladı.

Türkiye’de de hastaların özellikle prostat ameliyatında artık Da Vinci’yi tercih ettiğini ifade eden Özcan, robotik cerrahi uygulamasınında daha az kesi, daha az kan kaybı, ameliyat sonrası daha az ağrı hissedilmesi gibi avantajları bulunduğunu belirtti.

KORUNMAK İÇİN 50 YAŞINDAN İTİBAREN DÜZENLİ KONTROL ŞART

Prostat kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Faruk Özcan, başka nedenlerle kendilerine başvuran hastalarda yapılan muayenede prostat kanserine rastladıklarına dikkat çekti.

Özcan, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Önerimiz 50 yaşından itibaren her yıl düzenli kontrol yapılmasıdır. Baba, amca, kardeş gibi yakın akrabalarda prostat kanseri hastası varsa 40 yaşından itibaren bu kontrolleri başlatıyoruz. Çünkü ailesinde prostat kanseri olanlarda risk 2-5 misli artmaktadır."

Haberin Devamı

A.A.