Sağlık Aşırı sıcaklar, tansiyonu düşürüyor

Aşırı sıcaklar, tansiyonu düşürüyor

Paylaş
Aşırı sıcaklar, tansiyonu düşürüyor

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, havaların aşırı ısınmasıyla birlikte değişen sıcaklık ve nem oranlarına bağlı olarak az sıvı tüketildiği zaman, tansiyon düşüklüğü sorununun ortaya çıktığını söyledi

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Babür Dora, yaz aylarında sanılanın aksine tansiyonun yükselmediğini, su ve tuz kaybına bağlı olarak genellikle düşük tansiyon problemiyle karşılaşıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Yaz aylarında tansiyon değerlerinin kış aylarına göre daha düşük seyrettiğini belirten Dora, yeterince sıvı tüketmemenin tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği, halsizlik ve yorgunluğa neden olabildiğini söyledi.

Dora, tansiyonun yaz aylarında düşme riskinin önüne geçilmesi için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatarak "Sıcak havalarda kan basıncı yükselme değil, düşme eğilimi göstermektedir. Yapılan çalışmalar kan basıncının kış aylarında yaza göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Örneğin Çin’de yapılan bir çalışmada kan basıncının kış aylarında yaza göre 10 mmHg fark ettiği gösterilmiştir. Yaz aylarında kan basıncındaki bu düşüşün en önemli nedenleri cilt damarlarında genişleme, terleme, su ve tuz kaybıdır. Bu beraberinde halsizlik, yorgunluk, bayılma ya da bayılacakmış gibi olma, baş dönmesi, göz kararması gibi bulguları getirebilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

HİPERTANSİYON HASTALARI DİKKAT!

Sıcak havalar, özellikle aşırı nemle beraber birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabiliyor. Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da su ve elektrolit atılımı yaptığı için olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır. Tuzlu gıdaları da tüketirken gene de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Yoksa sıcak hava ve tuz tüketimi birleştiği takdirde yüksek tansiyon hastalarının rahatsızlığını tetikleyebilir.

KLİMA MİGRENİ TETİKLEYEBİLİYOR

Nem oranındaki değişikliklerin inme riskini artırdığına dikkat çeken Dora, şunları kaydetti:

"İnme riski de ani sıcaklık ve nem oranı değişimleri ile ilişki gösteriyor. Nem oranlarındaki ani düşme veya yükselmeler inme açısından risklidir. Yine hava sıcaklığındaki ani düşmeler, gelişen inmenin ölümcül olma ihtimalini artırmaktadır."

Dora, sinüzite bağlı baş ağrılarının daha çok kış aylarında görülmekle birlikte yazın klimalı ortamların etkisiyle yaz mevsiminde de görülebildiğini belirterek,"Klimalar bazı migrenlilerde de baş ağrısını tetikleyebilmektedir" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

İHA