Mehmet Coşkundeniz 'Aşk-ı Memnu'nun öğrettikleri
HABERİ PAYLAŞ

'Aşk-ı Memnu'nun öğrettikleri

1- Zengin diye, parası, pulu var diye yaşlı ya da genç fark etmez, aşık olmadığın, sevmediğin bir adamla evlenmeyeceksin. Kızını böyle bir evlilik yapmaya zorlamayacaksın.

2- ‘Mantık evliliği’ denen ucube evlilikler için aşk her zaman potansiyel tehlikedir. Yoksa Bihter, yalıyı, parayı pulu niye tehlikeye atsın? Behlül’e aşık oldu ve her şey silindi gitti. Demek ki; aşık olmadan evlenmeyeceksin.

3- Aşık olmadan evlenirsen, kocanı aldatma riskinin ne kadar büyük olduğunu bileceksin.

4- Birini, sana aşık olmadığını, sadece parana, gücüne geldiğini bile bile eş olarak kabul edersen, boynuz takmayı da göze alacaksın.

Haberin Devamı

5- Evli bir kadını baştan çıkarıyorsan, yaptığının arkasında duracaksın. Sıkıya gelince sen de paraya pula teslim olup sevdiğin kadını ortada bırakmayacaksın.

6- İş işten geçtikten sonra “Salağım ben, korkağım ben” diye günah çıkarmayacaksın.

7- Paranın insan satın aldığını, ilişki satın aldığını, hatta eş satın aldığını ama asla aşkı satın alamadığını bileceksin.

8- Aşkın, romanın yayınlandığı 1925’te de, dizinin TRT’de yayınlandığı 1970’lerde de ve son olarak 2010’da da değerini hiç kaybetmediğini, hâlâ en güçlü duygu olduğunu anlayacaksın.

9- İmkansız da olsa, erişilmez de olsa, sonu hüsranla da bitse aşka her zaman saygı duyulduğunu bileceksin.

10- Sonu belli olduğu halde final bölümünün bu kadar çok izlenmesine şaşırmayacaksın. Çünkü herkes aslında son ana kadar sürpriz bir son olabileceğini düşündü. Çünkü aslında kimse Bihter’in ölmesini istemedi. Bihter ile Behlül’ün kavuşmasını istedi.

11- Aynı evin içinde yasak aşk yaşıyorsan dikkatli olacaksın. Yasak aşk yaşadığın kadının kocası salak olabilir ama evin diğer sakinleri sandığından daha zeki olabilir.

12- Bir ilişkiyi yürütmek için sadece aşkın yetmediğini, başka şartların da bir araya gelmesi gerektiğini bileceksin.

13- Paralı erkek-güzel kadın, yakışıklı erkek-çıtır kız ikilemelerinin halen geçerli olduğunu unutmayacaksın.

14- Bir insanı elde etmek kolay onu elde tutmak zordur. Hem paralı erkeği, hem yakışıklı erkeği elde edebilirsin ama sonunda ikisini de kaybedebileceğini öngöreceksin. Hatta dizide olduğu gibi kendini bile kaybedebilirsin.

Haberin Devamı

15- Hiçbir aşk seninkinden daha değerli değildir. Dizilerde, tutku da, aşk da abartılır, dizi aşklarına öykünmeyeceksin.

16- Aşk-ı Memnu, sonunda bir aileyi paramparça eder. Aşk bunu yapabilecek güçtedir ama sen buna izin vermeyeceksin.

17- Eşini aldatıyorsan, onun da seni aldatıyor olabileceğini hiç aklından çıkarmayacaksın.

18- Amca, teyze, dayı, hâlâ çocuklarını birbiriyle evlendirmeyeceksin. Yasalar izin verse de bu enseste girer. Sakat çocuk doğumları da cabası...

19- Edebiyatın gücüne şapka çıkaracaksın.

20- Halid Ziya Uşaklıgil’in bu romanının bir başyapıt olduğunu kabul edeceksin ve yazarına selam duracaksın...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder