Gündem Ayvalık sonbaharda sizi çağırıyor

Ayvalık sonbaharda sizi çağırıyor

Paylaş
Ayvalık sonbaharda sizi çağırıyor

Ayvalık’ın, iki özel simgesinin ‘zeytinyağı’ ve ‘turizm’ olduğuna dikkat çeken Başkan Rahmi Gençer, “12 yıldır oluşturduğumuz sinerji ile bu özelliklerimizi zirveye taşıdık. Ayvalık’ı artık dünya tanıyor. Şimdi turizmi sonbahara yayıyoruz. Herkesi bekliyoruz” diyor

RÖPORTAJ: CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr


■ Ayvalık Türkiye’nin çok sevilen tatil beldelerinden birisi. Ama özellikle sizin Ticaret Odası ve ardından Belediye Başkanlığı döneminizden itibaren hayata geçirdiğiniz pek çok proje ile adeta şaha kalktı. Şimdi de ilçeyi dünyaya taşıyorsunuz. Bu başarının sırrı ne?

Türkiye’de her şehrin geçmişini geleceğe taşıyan bir simgesi var. Günümüzde bu simgeler, belediyeler tarafından bir ses olarak Türkiye’ye duyuruluyor. Balıkesir’in İzmir’e yakın ilçesi Ayvalık’ın, iki özel simgesi bulunuyor. Bunlar “zeytinyağı” ve “turizm”. Ayvalık, yarattığımız bu sinerjiyle her iki özelliğini 12 yıldır zirvede tutuyor. Güçlü sesini sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya duyuruyor.

Ayvalık’ta, sadece üç ay ile sınırlı olan turizm sezonunu sonbahar mevsimi ile birleştirerek, altı aya çıkarmak için son yıllarda ciddi bir çalışma yapıyoruz. 12 yıl önce Ayvalık Ticaret Odası Başkanı iken, Türkiye’nin ilk “Uluslararası Zeytin Hasat Şenliği” projesini başlatmıştık. Bu sayede kalitesini sadece Türkiye’nin bildiği Ayvalık zeytinyağı, Coğrafi İşaret’in de alınmasıyla dünyaca tanınmaya başladı.

10 yıl boyunca zeytinyağımızı dünyaya duyurduk. Belediye başkanı olduktan sonra da bunu turizmle birleştirdik. Üç yıldır artık Ayvalık denilince akla sadece deniz, kum, güneş gelmiyor. Mimarisi, su altı zenginlikleri, özel mutfağı, kültür-sanat ortamı da geliyor.

Eski mimari yapılar titiz çalışmalar sonucu gün yüzüne çıkarılıyor. Ayvalık’ın dar sokakları, dört mevsim zeytinyağlı ev yemekleriyle konuklarını karşılıyor. Bu sokaklar, aile ortamı sunan sevimli otelleriyle misafirlerini ağırlıyor.

Sarıılan yeni mekanlar huzurun ev sahipliğinde konuklarına hizmet veriyor.

■ Bütünşehir yasası sizi nasıl etkiledi?

Bütünşehir yasası, ekonomik olarak bizi oluerisinde.

“HASAT BiR BARIŞ BULUŞMASIDIR”



■ Hasat da geldi çattı..

Evet... Sonbaharda bizim 10 bin yıllık geleneğimiz, hasadımız var. Bu yıl 4-6 Kasım tarihleri arasında düzenliyoruz. 12 yıldır bu heyecanı tüm Türkiye ile paylaşıyoruz. Kırsal mahallelerimizde, tarım şehri Altınova’mızda, kültür ve turizm bölgemiz Küçükköy’de, turizmin kalbi Cunda Ada’mızda birlik ve beraberlik içinde, zeytinin simgesi barış çerçevesinde buluşuyoruz. Yeni hasat zeytin ve zeytinyağımızı herkese tattırıyoruz. Zeytinyağının her aşaması emek istiyor, ancak her aşaması ayrı güzel...

İlk önce, yeşil zeytini kırma olarak yapıyoruz. Kırma yeşil zeytini hangi pazarda görsem tatmadan geçemem. Erken hasadımız var, o da ayrı bir lezzet. Uzun yıllar Türkiye’ye, zeytinyağının önemini anlatmak ve bunun sonucunda tüketimi artırıp üreticimizin gelirini yükseltmek için çalıştık. Bu hedefimize yaklaştığımız için mutluyuz.

■ Turizmi sonbahara da yaymak için hedefte neler var?

Ayvalık; Facebook, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde oldukça popüler. Ülkemizin yanısıra tüm dünyada tanınmasını sağlayan gezginlere de teşekkür ediyorum.

Dünyada Ayvalık deyince akla ne gelir, biliniyor. Şimdiki hedefimiz bahar aylarında Ayvalık’ta ne yapılır, nasıl yaşanır bunun bilinmesini sağlamak. Örneğin, Ayvalık’ın ılıman ikliminde, zeytin ve çam ağaçları arasında yürüyüşler yapabilirsiniz. Çok övündüğümüz, yüzyıllar boyu dokundurtmadığımız doğamızla buluşabilirsiniz.

Zaten başlıbaşına bir kültür olan zeytinle daha yakından tanışabilirsiniz. Bu atalarımızdan gelen mirastır ve bu mirası olduğu gibi gelecek kuşaklara aktarmalıyız.

“HER CÜMLE AYVALIK DiYE BAŞLAR”



■ Halk arasında Ayvalık adı çok fazla kullanılıyor, bu alışkanlık mı?

Evet, burada her paragraf, her cümle ‘’Ayvalık’’ diye başlar. Biz şehir merkezine gitmeye bile “Ayvalık’a gidiyorum” deriz. Geleneksel bir şey. Belki bir yandan da aidiyet duygusu ve önemi... Size bir küçük ayrıntı daha vereyim, belki dikkatinizi çekmemiştir. Ayvalık’ta hemen hemen her evin deniz manzarası bulunmaktadır. Ayvalık’ı merak edenlere küçük bir uyarıda bulunmak istiyorum. Kentimizin, günlük yaşamındaki görsel huzurunu fark ederseniz, kendinizi bir anda Ayvalık’a yerleşmiş, hatta küçük bir işletme açmış bulabilirsiniz. Yani özetle; farklı turizm anlayışıyla Ayvalık, sonbaharda da sizi buraya çağırıyor.

■ Görsellik dediniz, Ayvalık’ın bir de sualtı güzellikleri var değil mi?

Sualtı turizmi, Ayvalık’ta son yılların giderek ivme kazanan etkinliklerinin başında geliyor. Çünkü kentte tam 22 ada ve 60 civarında dalış noktası bulunuyor.

Ayvalık adaları sualtı florası ve faunası bakımından ekolojik niş oluşturuyor. 34 yerde, dünyaca ünlü kırmızı mercan saptanmış ve bu özelliğiyle, Kızıldeniz mercanlarını bile gölgede bırakıyor. Ayrıca kırmızı denizyıldızı ile deniztavşanı sadece bu yörede görülüyor.

Ayvalık’ta meraklıları için günübirlik dalış eğitimleri de gerçekleştiriliyor. Sualtı fotoğrafçılarının favorisi Ayvalık olmuş durumda. 12 ay boyunca deniz altındaki bu güzelliklerin tadını çıkarma şansınız var.

■ Peki ya gustosu?

Ayvalık’ta her mevsim farklı tatlar bulmak mümkün. Zeytinyağlı deniz mahsulleri ve zeytinyağlı yemek çeşitleri sunan lokantalar, kentin arka sokaklarına gizlenmiş durumda. Ayrıca, Ayvalık Tostu, Lokması, Girit Leblebisi, Lor Tatlısı da cabası.

ZEYTiN HASATINA BUYURUN

Ayvalık Belediyesi’nin desteği ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Şenlikleri, bu yıl 4-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.

12’ncisi yapılacak etkinliğin Ayvalık için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bin yıllık geleneğimiz olan Hasat Şenlikleri turizmi de hareketlendiriyor” diyor.

Ticaret Odası Başkanı B. İbrahim Kantarcı da herkesi 12. Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri’ne davet ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “ Bu yıl yine daha geniş katılımlı Zeytin ve Zeytinyağı Pazarı açılacak. Burada yeni hasat zeytinyağı konuklara tattırılacak.

Sokak aralarında da Ayvalık tatları sunulacak. Ayrıca düzenlenecek panellerde zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları tartışılacak. Zeytinin simgesi ‘barış’ın önemi konuşulacak. Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi organizasyona zenginlik katacak. Bu yılki şenlikte zeytin müstahsillerinin daha yüksek oranda katılım göstermesi hedefleniyor.”



Tarihsel Zeytin Galerisi

Turizm cenneti Ayvalık, aynı zamanda bir ‘’zeytin diyarı’’ ve ‘’zeytin ülkesi’’. Kentin dört bir yanını kuşatan, sayıları iki milyonu aşan zeytin ağaçları aynı zamanda pek çok insanın önemli geçim kaynağı.

1960’lardan 1980’li yılların sonuna değin Vakıflar Zeytinyağı Fabrikası olarak hizmet vermiş bir binada kurulan Zeytin Müzesi, meraklıları tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Ayvalık Belediyesi Tarihsel Zeytin Galerisi’nde, fabrika döneminden kalma pek çok objeyi görebilirsiniz.

Zeytin hamuru hazırlamak için kullanılan taş ve bıçaklar, bu hamuru taşıyan arabalar, presler, kara suyu ayrıştıran düzenekler, zeytinyağı teknolojisine ait çok sayıda araç gereç bulunuyor. Pazartesi günleri dışında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor.

AYVALIK HER MEVSiM GÖRÜLMEYE DEĞER

Ayvalık’ta ticari yapılar deniz kenarına, konutlar iç kısımlara, dini yapılar da tepelere inşa edilmiş. Kıvrım kıvrım uzanan dar sokaklarında, birbirine yaslanmış eski evlerinin ünü Türkiye’yi aşmış durumda.

Ahşap, kesme taş ya da dökme işçiliğinin özgün örneklerini taşıyan kapılar adeta tarihi bir belge. Ayvalık, aslında dört mevsim görülmeye değer. Bu şirin ilçe, sadece doğal ve görsel değerleriyle değil mutfağıyla da gönüllerde taht kuruyor.