Ekonomi Bakan Yıldız: Nereye el atsak badem gözlü oluyor

Bakan Yıldız: Nereye el atsak badem gözlü oluyor

Paylaş
Bakan Yıldız: Nereye el atsak badem gözlü oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nereye enerji ile alakalı el atılsa o güzelim yerlerin her birisi badem gözlü oluyor" diyerek, bunda bir yanlışlık olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nereye enerji ile alakalı el atılsa o güzelim yerlerin her birisi badem gözlü oluyor" diyerek, bunda bir yanlışlık olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, SOCAR ve TURCAS Enerji A.Ş (STEAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, PETKİM Yönetim Kurulu Vagif Aliyev SOCAR&TURCAS Rafineri A.Ş.’nin Ege Rafinerisi lisanslandırma töreninde katıldı. Törende konuşan Bakan Yıldız, bunun aslında gelişimin teknoloji transferinin ve istihdamın bir resmi olduğunu belirterek, Türkiye’nin kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin olduğunu söyledi. Bu 46 projenin bir tanesi olarak bakılmasını isteyen Yıldız, şöyle devam etti: "Bir tartışma açalım. Şu anda bazı yerlerde açtığımız gibi. Burası bir turizm merkezi olabilir miydi? Tabi ki olabilirdi. Onun da Türkiye’ye katacakları vardır. Türkiye’nin bütün kaynakları, turizmiyle, ulaşımıyla, enerjisiyle, tarımıyla sanayisiyle her şeyimizle bizim değerlerimizdir bunlar ama tesisin Türkiye’ye katma değeri çok ama çok fazla. Türkiye’nin 8 bin 448 kilometre kıyısı var. Nereye enerji ile alakalı el atılsa o güzelim yerlerin her birisi badem gözlü oluyor. Bunda bir yanlışlık var. Türkiye’nin enerji projelerine hitap edebilecek kıyılarında yer de var. Buraya gelip nükleer santralde kurabilirsiniz. Aynı şekilde turizm yapabileceğiniz yerlerde var. Birini tercih etmek diğerinden vazgeçtiğiniz anlamına gelmiyor ki."

Haberin Devamı

-LİSANSLANDIRILAN RAFİNERİ SAYISI 6’YA ULAŞACAK-

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’nin son yıllarda petrol piyasasının büyük bir hızla geliştiğini belirterek, "Bugün vergiler dahil edildiğinde yıllık yaklaşık 63 milyar TL’lik akaryakıt ve LPG tüketimi işlem hacmi olan sektöre sahibiz.

Artık serbest fiyat ve serbest ithalat koşullarında sadece bayi ya da dağıtıcı düzeyinde değil rafinaj sektörü özelinde de rekabetin oluştuğu ve bu kapsamda çok büyük yeni yatırımların yapıldığı bir dönemden geçmekteyiz" dedi.

Socar & Turcas Rafineri şirketine verilecek lisansla birlikte Türkiye’de lisanslandırılan rafineri sayısının ikisi yatırım aşamasında olmak üzere 6’ya ulaşacağını dile getiren Köktaş, böylece Türkiye’nin yıllık 10 milyon ham petrol işleme kapasitesine sahip yeni bir rafineriye kavuşmasına yönelik ilk adımın atıldığını söyledi.

-15-20 MİLYAR DOLARLIK CİRO HEDEFLENİYOR

Haberin Devamı

Socar ve Turcas Enerji A.Ş CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, şöyle dedi: "2008 Mayıs ayında almış olduğumuz PETKİM’i tarihsel dönüşümünde en önemli noktaya getirecek olan rafineri projemizin lisanslandırma günü tarihi bir gün olarak Türkiye ekonomi tarihindeki yerini alacak. Vizyonumuzu bu tarihsel yolculukta Türkiye-Azerbaycan komşularını kapsayan coğrafyada rafineri, petro kimya, enerji, lojistik entegrasyonuna sahip öncü bir şirket olmak ve 2018 yılında rafineri, petro kimya, enerji lojistik engtegrasyonu tamamlayarak Türkiye’nin en büyük üretim gücü olmayı kendimize hedef olarak belirledik. 20 milyar dolarlık bir hedef ile bu fotoğraf 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyada ender fotoğraflardan bir tanesi olacak. Hedefimiz 10 milyon ton rafineri, bin 500 dönümlük lojistik terminal alanları, 2 milyon metreküp depolama kapasitesi ve 15-20 milyar dolarlık ciro ile 2023 yılında yerini alacak."

-RAFİNERİ PETROKİMYAYA ODAKLANACAK-

Rafinerinin İzmir Aliağa’da PETKİM yarımadasına kurulacağını ve yeniden entegrasyonunun sağlanacağını belirten Yavuz, rafinerinin temel özelliğinin petrokimyaya odaklanmış olması olduğunu kaydetti. Öncelikle rafinerinin PETKİM’in mevcut ihtiyaçlarını karşılayacağını ve PETKİM’in bugün ithal ettiği hammaddelerin hepsini yerlileştireceğini ifade eden Yavuz, "Bizim rafinerimizde benzin üretilmeyecek. Fuel-oil üretilmeyecek. Petrokimyaya sanayiye odaklanmış en üst teknolojiye verimliliğe sahip bir rafineri olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı