Gündem Başkomutan yoktu

Başkomutan yoktu

Paylaş
Başkomutan yoktu

Kış Tatbikatı'na Anayasa'ya göre 'Başkomutan' olan Cumhurbaşkanı Gül katılmadı. Genelkurmay da "Tatbikatın sadece komutanların katılımıyla yapılması planlanmıştır" dedi

SİVİLLER YOK

Haberin Devamı

Erzincan’daki Ergenekon operasyonu sonrası açılan davada 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, iddianamede ‘1’ numaralı sanık olarak suçlanmıştı. Orgeneral Berk dün Kars’ta başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük tatbikatlarından biri olan 2010 Kış Tatbikatı’na komutanlık yaptı. Her tatbikatta düzenlenen ‘Seçkin Gözlemci Günü’ne Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı da katılırdı. Ancak 2010 Kış Tabikatı’nın ‘Seçkin Gözlemci Günü’ne sadece Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbağ ile kuvvet komutanları dışında sivil katılım olmadı.

ASKERDEN AÇIKLAMA

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orgeneral Berk’in sorumluluk alanında diye tatkikata katılmadı” yorumlarına dün Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ile yanıt verildi. Açıklamada, “Başlangıçtan itibaren bu tatbikatın basına kapalı olarak ve Seçkin Gözlemci Günü’ne sadece Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı katılacak şekilde icra edilmesi planlanmıştır” denildi. Kış tatbikatının, son dönemde ilk kez “sivil katılımsız” olarak planlanması dikkati çekti.

Haberin Devamı

2006’DA KATILMIŞTI

Kış tatbikatına 2000’de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 2002’de de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer katılmıştı. Cumhurbaşkanı Gül de, “Başkomutan” sıfatıyla ilk kez 2008’de yapılacak tatbikata katılmayı planlamıştı. Ancak 2008’deki tatbikat Kuzey Irak’a düzenlenen sınır ötesi harekât nedeniyle iptal edilmişti. Gül’ün katılmaması konusunda “Hakkında soruşturma olduğu için Berk ile aynı ortamda bulunmak istemedi” yorumları yapıldı. Başbakan Erdoğan da 2006’daki tatbikatı Milli Savunma Bakanı Gönül ve kuvvet komutanlarıyla birlikte izlemişti.

‘ÖZEL NEDENİ YOK’

Başbakan Tayyip Erdoğan, Orgeneral Saldıray Berk’in komutasında icra edilen Sarıkamış’taki planlı kış tatbikatına neden katılmadığına ilişkin soruyu, “Özel neden söz konusu değil. Son tartışmalarla alakası yok. Bunların hepsi uydurmadır” diye yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, “Son zamanlarda tartışılan şeyler...” sözleri üzerine de, “Hiçbirisiyle alakası yok. Bunlar her zaman şikâyet ettiğim konudur” diye konuştu.

Haberin Devamı