Bayramda eti abartmayın

Kilolu ve kolesterolü olanların Kurban Bayramı'nda yoğun et yemesinin kalbi alarma geçireceği belirtildi

Salı, 24 Kasım 2009 - 11:23

Bayramda eti abartmayın

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Gülümser Heper, şişman ve kolesterolü olanların Kurban Bayramı’nda yoğun et yemesinin kalbi alarma geçireceğini söyledi.

Prof.Dr. Heper, dünyada kalp damar hastalıklarının az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunu olduğunu belirtti. Prof.Dr. Heper, “En önemli risk faktörleri sigara, kolesterol ve şişmanlık. Hastalığı erkene almak ya da geciktirmek yaşam stili değişiklikleriyle gerçekleşecektir. Koruyucu diyet politikası, Akdeniz tipi diyet politikasıdır. Bütün yemeklerimizde zeytinyağını ön plana çıkartmak zorundayız. Beyaz et, balık etini ön plana çıkarmalıyız” dedi.

İnsanların et yemeye de ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Gülümser Heper, “Et, ızgara ya da haşlama şeklinde yenilirse ihtiyaç büyük oranda karşılanmış olur. Şişman ve kolestorolü olanların eti abartarak yemelerini asla tavsiye etmiyoruz.

Kurban kesen insanlar yoğun et yemeyecek, et yiyemeyecek durumdakilere dağıtacak. Onlar da protein ihtiyaçlarını karşılayacak. Sosyal denge de bunu gerektiriyor” diye konuştu.

Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/DHA