Ekonomi BDDK yatırımcıyı uyardı

BDDK yatırımcıyı uyardı

Paylaş
BDDK yatırımcıyı uyardı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), son dönemde popülerliği artan 'iki para birimli mevduat' yatırımı konusunda yatırımcıları uyardı

İki para birimli mevduat

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların, parasını mevduat faizinde tutmayı isteyen ancak döviz kazancına da açık olan müşterileri için geliştirdiği ‘iki para birimli mevduat’ (DCD - dual currency deposit) konusunda yatırımcıyı uyardı.

BDDK’nın açıklamasında, mevduat faizlerinin düşmesi nedeniyle son dönemde DCD işlemlerinin popülerliğinin arttığı ancak bu yatırım aracında döviz kurlarındaki değişimden kaynaklı riskin tamamını banka müşterisinin üstlendiği belirtildi.

Anapara kaybı olabilir

BDDK açıklamasında, yurtdışında DCD olarak bilinen işleme, Türkiye’de ‘opsiyon tercihli mevduat’, ‘iki para birimli mevduat’ veya ‘alternatifli döviz işlemi’ gibi farklı adlar verildiği belirtildi.

BDDK, söz konusu işlemde, müşteri ile banka arasında bir opsiyon işlemi (gelecekteki bir işlem için bugünden kuru belirleme) yapıldığını hatırlattı.

Açıklamada, DCD’de piyasa koşullarına bağlı olarak kur riski bulunduğuna dikkat çekilerek, “Bu riskin anapara kaybına yol açması ihtimali var” denildi.

Ali Amca’nın seçimi

DCD için şu örnek verildi: “Ali Amca’nın vadeli mevduatı 1 ay sonra 10 bin lira olacak. Bugün dolar kuru 1.53 lira. Bir ay sonra 1.60 lira olması bekleniyor. Ali Amca ‘keşke dolardaki yükselişten de yararlanabilsem’ diyor.

Banka burada Ali Amca’ya 1.57 liradan DCD öneriyor. Yani 1 ay sonra kur 1.60 lira olsa da Ali Amca doları 1.57 liradan alacak. Bu, Ali Amca’ya ek kazanç sağlayacak. Ancak burada kurun 1.57 liranın altında kalması ve Ali Amca’nın zarar etmesi ihtimali de bulunuyor.

2

Haberin Devamı