Ekonomi Beypiliç haftada 9 milyon piliç kesecek

Beypiliç haftada 9 milyon piliç kesecek

Paylaş
Beypiliç haftada 9 milyon piliç kesecek

Beypiliç haftada 9 milyon piliç kesecek

Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, günde 300 bin piliç kesimi yaptıklarını, 2013 yılında üretime alacakları yeni kesimhane ile haftada 9 milyon piliç kesebilir hale geleceklerini, yumurta üretimine de başlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bolu’da kurulu bulunan Türkiye’nin lider beyaz et üreticileri arasındaki Beypiliç, Abant Tabiat Parkı’nda bulunan Büyük Abant Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Beypiliç Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Tanrıkulu, Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, Genel Müdür Yardımcısı Teoman İnal ve firma yetkilileri katıldı. Türkiye’deki piliç eti üretiminin artış gösterdiğini söyleyen Sait Koca, "Türkiye’nin piliç eti üretimi çok büyük artış göstermiştir. 1990 yılına göre 2010 yılı üretimi 11.5 kat artmıştır. Beypiliç ise 23.7 kat büyümüştür. Beypiliç’in, Türkiye üretimindeki payı aynı dönemde yüzde 3.8’den yüzde 10’lara çıkmıştır. Üretimimiz şu anda günlük ortalama 300 bin adet piliç kesimi yapılarak sürdürülmektedir. Haftada 6 gün kesim yapılmaktadır. Temmuz ayında bu rakam günde 350 bin adede çıkacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Koca, 2010 yılında karma yem maliyetlerinin yükseldiğini açıkladı. Koca, "Piliç etinin en önemli girdisi yemdir. Piliç eti üretimine bağlı olarak karma yem üretimimiz de çok ciddi boyutlardadır. En büyük darboğazlarımızdan birisi karma yem maliyetlerindeki yüksekliktir. Türkiye’de değil dünyada da hammadde fiyatları son aylarda çok ciddi bir şekilde artmaktadır. Türkiye de yüzde 10 dolayında enflasyon söz konusuyken, karma yem hammaddelerindeki fiyat artışı yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır. Bu da doğal olarak piliç eti üretim maliyetlerini de önemli olarak artırmıştır" diye konuştu.

Sait Koca, dünyanın en büyük ve en modern tesislerinden birine sahip olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Kesimhanemizde saatte 24 bin adet piliç kesiyoruz. Kesimhanede üretimin her aşaması, ambalajlama dahil bilgisayar kontrolüne alınmıştır. 2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31.5 milyon dolardır. Daha sonraki yıllarda da yatırım artarak sürecektir. 2012 yılındaki yatırım 100 milyon lira olacak. Yatırım olarak, damızlık kümesleri yatırımları aksatılmadan sürdürülecek. Her yıl 150 bin anaçlık yatırım yapılacak. Bu yıl yeniden yetiştirme kümesleri yatırımlarına başlanacak. 2011 yılı için 300 bin civciv, daha sonraki yıllar için ise 1 milyon 500 bin civciv kapasiteli yetiştirme kümesleri yatırımları gerçekleştirilecek."

Haberin Devamı

Koca, 2012 yılında saatte 24 bin adet kesim yapacak yeni bir kesimhane yatırımı yapacaklarını açıkladı. Sait Koca, "2013 yılında üretime alacağız. Beypiliç haftada 9 milyon adet piliç kesebilir duruma gelecek. Yem fabrikalarımızın kapasitesi 95 ton saattir. Bu kapasiteyi de artırarak 2012 yılı sonunda 150 ton saate çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

’YUMURTA ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ’

Sait Koca, 2011 yılında yumurta üretimi ile ilgili yatırımlarının başlayacağını söyledi. Sait Koca, "Çok uzun süren izin sürecini tamamladık. Birinci aşamada 2 milyon adet yumurta üretimi gerçekleştirecek bir yatırım planlandık. Bu kapasite önümüzdeki 5- 6 yıl içerisinde 6 milyon adete çıkarılacak. Yumurta tavukçuluğunda da uygulayacağımız entegrasyon modeli ile pazara sunacağımız yumurta miktarı 10 milyonu bulacak. Bu da önümüzdeki yıllarda yumurtada da piliç etinde olduğu gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarından birisi olacağız. Yatırıma bağlı olarak ortaya çıkacak olan gübreleri ise çevreyi hiç rahatsız etmeden enerjiye çevireceğiz. Bu projede yaklaşık 6 megawatlık enerji üretimini planlıyoruz. Böylece yenilenebilir enerji üretimi konusundaki çabalara da önemli bir katkımız olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

’PİLİÇ ETİNİN PERAKENDE SATIŞ FİYATININ 6 LİRA OLMASI SORUNDUR’

Sait Koca, poşetli olarak satılan piliç etinin çıkış fiyatının 3.56 TL olmasına rağmen, perakende satış fiyatının 6.34 TL olmasının sorun olduğunu belirtti. Koca, "Enerji maliyetlerimizin yüksekliği ve sürekli artması, diğer bir deyişle dünyanın en pahalı enerjisi ile üretim yapma zorunda kalmamız, hammadde fiyatlarındaki artış ve dünya fiyatlarının çok üzerinde olması, uyguladığımız iyi üretim teknikleri ile sağladığımız başarıyı önemli oranda etkiliyor. Bu iki sorunun çözülmesi, Türk halkının çok daha uygun fiyatla piliç eti tüketmesine olanak sağlayacak. Poşetli olarak satılan piliç etinin çıkış fiyatının 3.56 TL olmasına karşın, perakende satış fiyatının 6.34 TL olması da başka bir sorundur. KDV’nin düşürülmesi, perakendeci kar marjının geriye çekilmesi ile tüketici daha ucuza piliç eti yeme olanağına kavuşacak. Marketlerin bu marjı kullanarak aksiyon yaptıkları dönemlerle aksiyon yapmadıkları dönemler arasında oluşan fiyat farkları, bizlerin zam yaptığı şeklinde yorumlanması da diğer bir sorunumuz" dedi.

Haberin Devamı

Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA)