Tamer Heper Binayı kooperatif yönetmez
HABERİ PAYLAŞ

Binayı kooperatif yönetmez

Haberin Devamı

Binayı kooperatif yönetmez 2001’de bir kooperatife üye oldum. 2007 yılında tapularımızı aldık, bu yıla kadar tüm borçlarımızı ödedik. Ancak kooperatif bizden 2007-2009 arası aidat istiyor. Bunun içinde çevre bakımı vs. var. Kooperatifin bize tapu aldıktan sonra böyle borç çıkarması yasal mı? Ö.Ç.

Toplumumuzda bazı vazgeçilmez inançlar var. Kooperatiflerde de böyle vazgeçilmez inat ve ısrarlı tutum görüyorum. Kooperatif işi bitmesine rağmen işten bir türlü el çekmiyor. Israrla “Sizi biz yöneteceğiz” davranışı içinde. Oysa kooperatif, tapuları ortakları adına aldıktan sonra binadan veya siteden elini çeker.
Müstakil tapuların alınması demek kat mülkiyeti mevzuatının devreye girmesi demektir. Artık bir evi ve siteyi kat malikleri kurulu yönetecektir. Kooperatifin yönetme mecburiyeti ve görevi yoktur. Ama bizde sanki kooperatifin göreviymiş gibi vesayet bir türlü son bulmaz. Tapular alındıktan sonra kooperatif fesholana kadar ortaklar ancak küçük miktarda kooperatif aidatı öderler.
Bina bakım, onarım gibi giderleri site veya apartman yönetimi yapar. Olayda olduğu gibi bahçe bakımı vs. artık kooperatifin işi değildir bina için toplanacak avansı toplayamaz. Hatta yönetim planına konacak “binayı (veya siteyi) kooperatif yönetir” hükmü geçersizdir, yasaya aykırıdır.

Haklarınız var
Yedi yıl bir kıraathanede çalıştım, hak talep edebilir miyim? Ö.K.U.

Bugüne kadar aldığım en kısa mektup. Değerli okuyucularıma bu vesile ile bir şeyi hatırlatma fırsatı bulmuş oldum. Özellikle talebim şu: Lütfen uzun uzun yazmayın. Uzun yazınca asıl soru kayboluyor. Benim için de olayı toparlayabilmek önemli bir zaman kaybı. Bu nedenle sorularınızın kısa ama öz olması çok önemli. Yukarıdaki örnek gibi olmasa da lütfen kısa olsun.
Şimdi yanıt: Herhangi bir işyerinde çalışan kişilerin elbette yasalardan gelen hakları var. Bir kıraathanede çalışan kişinin de yasal hakları var. Bu, çalışırken talep edebileceği haklar veya çalışmasının son bulması anında talep edebileceği haklardır. Okuyucumun işine son verilmedi de çalışmaya devam ediyorsa ücretini talep, hafta tatili, senelik ücretli izin gibi hakları var. İşine son verildi ise yasal şartları varsa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai gibi haklarını talep imkanı var.

İşiniz kolay
Boşandığım eşimin çocuğa nafaka ödemesi gerekiyor ama mahkemenin bağladığı nafakayı ödemiyor. Kendisi SSK’lı olarak çalışıyor. Nafakanın tahsili için ne yapabilirim? Z.Y.

Mahkemenin bağladığı nafakanın tahsili için oturup beklemenin yararı yoktur. Mahkemenin kararını yani ilamı icraya koymanız gerekir. Sizin nafaka takibiniz icradan yapılır ve ödenmeyen nafaka için borçlunun maaşına, ücretine veya malvarlığına haciz tatbik edilebilir.

Daha da ileri gideyim nafaka borcunun ödenmemesi sonucu hapis cezası dahi verilebilir. Dolayısı ile yapacağınız şey mahkemenin verdiği kararı icra takibine konu yapmaktır. Yani işiniz çok kolay, üstelik borçlu, çalışan biri yani geliri var. Bu halde ücretine haciz tatbik edilir ve her ay siz paranızı icra dairesinden alırsınız. Takip yaparken birikmiş alacakları da talep edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder