Ekonomi Bono faizi tırmanıyor

Bono faizi tırmanıyor

Paylaş
Bono faizi tırmanıyor

Bono faizinde, yıllık enflasyonun çift haneye çıkmasıyla başlayan yükseliş, dün Hazine ihalesinin nispeten başarısız geçmesiyle devam etti

YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Haberin Devamı

Geçen hafta yıllık enflasyon yüzde 10.13 çıkınca, bono piyasasında gösterge faiz yüzde 9’u aşmıştı. Hazine’nin dünkü 4 yıllık tahvil ihalesi beklentileri karşılayamayınca, faizdeki çıkış devam etti.

İhalede bileşik faiz yüzde 10.82, borçlanma tutarı ancak 1 milyar lira oldu. İhale sonrası bono piyasasında gösterge bileşik faiz yüzde 9.3’le yılın zirvesini gördü, kapanışta yüzde 9.17 oldu.

DOLAR 1.54 LİRA

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, yayınladığı bilgi notunda, “Hazine ihalelerine gelen tekliflerin azlığı, üzerinde durulması gereken bir husus. Bu riski yakından izlemekte fayda var” dedi.

Faizle ilgili gelişmeler döviz piyasasını da etkiledi. Euro/dolar paritesinin 1.36’lı seviyelere tekrar inmesi nedeniyle de değer kazanan dolar, serbest piyasada 1.54 liralık satış rakamıyla günü kapattı.

Haberin Devamı

BORSA DEĞER YİTİRDİ

İstanbul Borsası da dünya borsalarında yaşanan düşüşe bağlı olarak satıcılı bir gün geçirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in “İngiltere’nin güçlü mali düzenlemelere ihtiyacı var” açıklaması, Avrupa, Asya ve Avrupa’da borsalarda yüzde 0.5-1.5 arası kayıplara neden oldu.

İstanbul Borsası da yüzde 0.63 düşerek 52 bin 960 puandan kapandı. Borsa günün tamamında 336 puanlık kayıp yaşadı.