Ekonomi Bu bitki Ege'yi kurtarabilir!

Bu bitki Ege'yi kurtarabilir!

Paylaş
Bu bitki Ege'yi kurtarabilir!

Bu bitki Ege'yi kurtarabilir!

Anavatanı Kolombiya olan, ‘güney feneri’, ‘yer kirazı’, ‘altın çilek’, ‘inka eriği’ gibi adlarla bilinen bitkinin, işlenmemiş halinin kilogramı 9.5 lira, işlenmişi 32 liradan satılıyor. Dekar başına verimi en az 1.5 en fazla 5 ton olan bu ürün, kuru meyve olarak tüketilebildiği gibi, dondurma ve çikolata üretiminin de ana hammaddelerinden biri olarak kullanılıyor. Ege ikliminde yetişebilen bu bitkinin tohumlarına üreticiler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzerinden ulaşabilecek. Aynı zamanda C vitamini deposu olan ‘güney feneri’nin, çöküşteki Ege tarımını kurtarması umut ediliyor.

Haberin Devamı

Tarımsal üretimde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olan Ege Bölgesi'nin stratejik ürünleri pamuk, incir, üzüm ve zeytinin sürekli darbe alması, bu alanda kafa yoran bilim insanlarını da harekete geçirdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Ege ikliminde üretmeyi denedikleri ve başarılı oldukları bu yeni ürünü ilk olarak İzmir Ticaret Borsası meclis üyelerine tanıttı.

ALTIN ÇİLEK

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Olgun, ‘güney feneri’, ‘yer kirazı’, ‘altın çilek’, ‘inka eriği’ gibi adlarla bilinen ve anavatanı Kolombiya olan bitkinin Ege Bölgesi'nde rahatlıkla üretilebileceğini belirtti. Güney fenerinin Güney Amerika'ya büyük katkılar sağladığına dikkat çeken Olgun, bitkinin üretilebilmesi halinde Türkiye tarımına katma değeri yüksek bir ürünün katılabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

DEKAR BAŞINA 15 BİN LİRA GELİR

Prof. Dr. Olgun, “Neden Ege Bölgesi'nde de böyle bir ürünümüz olmasın? Bu ürünün dekar verimi 1.5 tondan başlıyor, bakım ve sulamaya göre 5 tona kadar çıkıyor. Ürünün işlenmemiş hali 9.5 liradan satılıyor. 2.5 ton verim alınsa ve 6 liradan satılsa bile dekar başına 15 bin lira geliri var. Bu rakam gelir bakımından Ege Bölgesi'nde yetiştirilen birçok üründen fazla” diye konuştu.

KURUTULURSA KİLOSU 32 LİRA

Bu bitkinin, asıl kurutulması halinde ömrünün uzadığını ve değerinin arttığını anlatan Prof. Dr. Olgun, Şu anda kilogramının 32 liradan ithal edildiği bilgisine ulaştıklarını söyledi.
Prof. Dr. Olgun, güney fenerinin pazarlama açısından da avantaj taşıdığını belirterek şöyle konuştu:
“Ürünün şu anda pazar problemi yok. Güney feneri özellikle dondurma ve çikolata sanayisinde yoğun olarak kullanılıyor. Bitki işlenmeden de tüketilebiliyor. Kan dolaşımını hızlandırdığı, önemli bir C vitamini kaynağı olduğu, mide sorunlarına iyi geldiği biliniyor. Zeytin büyüklüğünde, portakal renginde ve turunçgillerin ağızda bıraktığı buruk tadı bırakmayan bu bitkinin ne kadar ithal edildiğini ise araştırıyoruz.”

10 DEKARLIK DENEME

Güney fenerinin sulanabilen her yerde yetişebileceğini kaydeden Prof. Dr. Olgun, üretim maliyetin de düşük olduğunu dile getirdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, ürünü hem fakültenin kullandığı arazilerde, hem de Menemen'deki çiftliklerinde denendiğini söyledi. Menemen'deki çiftliklerinde 10 dekarlık bir güney feneri üretimlerinin bulunduğunu, şubat ve mart aylarında diktikleri fidelerin 40 santimetre boyuna ulaştığını ve çiçeklenmeye başladığını aktaran Prof. Dr. Olgun, şöyle devam etti: “Deneme çalışmaları devam ediyor. Güney fenerinde olumlu sonuç aldık. Türkiye'de büyük çaplı ekimi yok. Biz tohumunu dağıtacağız, önümüzdeki yıldan itibaren isteyen üreticilere fide olarak da tohum olarak da yardımcı olabiliriz. Bilinçli yapılırsa bir yıl içinde başarılı olabilir.”

Haberin Devamı

Burcu TANER/DHA