Ekonomi Bu borç kamçılamaz

Bu borç kamçılamaz

Paylaş
Bu borç kamçılamaz

Ankara Ticaret Odası'nın hazırladığı borç raporuna göre Türkiye'deki bireyler ile şirketlerin bankalara ve devlete borcu 660 milyar lirayı aştı. Tüketicinin bankalara kredi borcu 108 milyar lira olurken kredi kartı borçları 39 milyar lirayı buldu

666 milyar lirayı aştı

Haberin Devamı

Türkiye’deki aileler ile şirketlerin, devlete ve bankalara olan borcunun 660 milyar lirayı aştığı kaydedildi. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından açıklanan Türkiye’nin borç raporunda yer alan verilere göre, 12 milyona yakın tüketicinin bankalara olan kredi borcu 108 milyar liraya ulaşırken, 26 milyon kredi kartı kullanıcısının borcu ise 39 milyar lirayı buldu. Raporda, tüketicilerin borcunun batık durumdaki kredileri de kapsayarak 156 milyar liraya ulaştığı belirtildi.

İç talepteki artış etkili

Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine dayanan değerlendirmeye göre, Türkiye ekonomisi büyük ölçüde iç talepteki artışa bağlı olarak yeniden büyümeye başlarken, kamu dışındaki sektörlerin borçları da artış sürecine girdi. Özel tüketim harcamalarının yüzde 9.9 artması tüketicilerin bankalara olan borçlarında da artış trendi başlattı. Haziran 2010 itibarıyla tüketicinin banka, katılım bankaları ve tüketici finansman şirketlerine borcu 108.9 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Şirket borcu 116.1 milyar dolar

Türkiye’deki şirketlerin Haziran 2010 itibarıyla Türk ve yabancı bankalara olan borcu 400.3 milyar liraya ulaştı. 2009 sonu itibarıyla Türkiye’de bankaların 38 milyon 260 bin kredi müşterisi bulunuyordu. 11 milyon 839 bin tüketici kredisi müşterisi ayrı tutulduğunda 224 milyar lirayı bulan borcun 26 milyon kredi müşterisine ait olduğu kaydedildi. Türkiye’deki bankalar dışındaki şirketlerin yurtdışına borçları ise Mart 2010’da 116.1 milyar dolar (176 milyar lira) oldu.

Borç krize sokuyor

ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin değerlendirmesinde “Borç artık yiğidi kamçılamıyor, krize sokuyor” dedi. Aygün, yüksek borçluluğun finansal krizlerde ülkeleri iflas noktasına sürüklediğini belirterek Türkiye’deki aile ve şirketlerin bu dönemi finansal sıkıntı çekmeden geride bırakmasında temel sebebin diğer ülkelere oranla daha düşük olan borçluluk düzeyi olduğunu vurguladı. Ülkedeki borçlanma hızının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Aygün, refahın tasarruf ederek üretimle artacağını söyledi.

Haberin Devamı