Oral Çalışlar Bu Partiler Kanunu’yla başkanlık sistemi...
HABERİ PAYLAŞ

Bu Partiler Kanunu’yla başkanlık sistemi...

Haberin Devamı

AK Parti ile MHP arasında varılan uzlaşmanın tam olarak neleri kapsadığını bilmiyoruz. Bazı noktalarda pazarlığın sürdüğü belli oluyor.

Net olarak öğrenebildiklerimiz:

1) Sistemin adı Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak.

2) “Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişiği kesilir” ibaresi Anayasa'dan çıkarılıyor. Bunun somut anlamı, Erdoğan'ın, AK Parti'nin başına dönebilmesi... Ancak, ne zaman döneceğinin, henüz netleşmediği söyleniyor. MHP'nin tercihinin, 2019'a kadar bu hükmün uygulanmaması yönünde olduğu.

Yine, söylenenlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük isteği, bir an önce AK Parti'yi yönetecek konuma gelmek. "Zaten lideri değil mi?" diyebilirsiniz.

Yine de, bir an önce partinin başına dönmek istediğine göre, bir şeylerin var olduğunu düşünebiliriz Yeni tasarıyla, anlaşıldığı kadarıyla, Başbakanlık kalkıyor, Erdoğan partinin de başına geçerse, partisiyle Erdoğan arasında olduğu iddia edilen gerilimler biter gibi görünüyor.

Hem Cumhurbaşkanı, hem Genel Başkan

Siyasi Partiler Kanunu (SPK) ve Seçim Kanunu, iki parti arasındaki görüşmelerde gündeme geldi mi, bilgi sahibi değiliz. Dar bölge sisteminden söz ediliyor. Bu ne kadar gerçeği yansıtıyor, onu bilmiyoruz.

En sorunlu alan, Siyasi Partiler Kanunu (SPK). Eğer, Cumhurbaşkanı, bugünkü SPK ile partinin başına geçerse, yasama ile yürütme arasında, dengesizlik ortaya çıkacak.

Bugünkü SPK'ya göre, parti genel başkanı, “milletvekillerinin tamamını belirleme yetkisi”ni elinde bulunduruyor. Meclis'teki tabloyu istediği gibi belirleyebilen bir “partili Cumhurbaşkanı”, yürütmenin başı olarak, yasama üzerinde kayıtsız şartsız bir egemenlik imkanı yakalamış olacak.

Başkanlık sisteminin temel mantığı, yürütme ile yasama arasında, bir denge ve denetim mesafesi oluşturabilmek.

Yürütmeyi elinde tutan başkanın, Meclis tarafından denetlenebilmesi, işin esası. Tabii, adayları belirleme yetkisini elinden bulunduran bir “başkan”ın, otoritesi sonsuz olur.

O zaman, üst yargı organlarının üyelerinin seçiminde de, Cumhurbaşkanı, tek yetkili olarak öne çıkar. Biz varsayımlar üzerinden gidiyoruz...

Ancak, şu somut gerçeği de vurgulamakta yarar var: Bu SPK ile şekillenecek bir başkanlık sistemi, otoriterleşmeye davetiye çıkarır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder