Ekonomi Buğdaya kademeli fiyat ithalata bir yıl yasak

Buğdaya kademeli fiyat ithalata bir yıl yasak

Paylaş
Buğdaya kademeli fiyat ithalata bir yıl yasak

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Anadolu kırmızı ekmeklik sert buğdayın tonunu, haziran-temmuz-ağustosta 550, eylülde 560, ekimde 570, kasımda 580 liraya alacaklarını söyledi

Fiyatlar her ay artacak

Tarım Bakanı Mehdi Eker, dün bir toplantı düzenleyerek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububatta müdahale alım fiyatını açıkladı. Buna göre bu yıl hububata kademeli fiyat verilecek. 2010-2011 sezonunda Anadolu kırmızı ekmeklik sert buğdayın alım fiyatı haziran-temmuz-ağustos aylarında ton başına 550, eylül ayında 560, ekimde 570, kasım ayında ise 580 lira olacak.

Gelen ürünün tümü alınacak

Bakan Mehdi Eker, yeni hasat döneminde kademeli müdahale alım fiyatı uygulanacağını belirterek, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin belgelerinde belirtilen ürünlerin tamamının satın alınacağını söyledi.

Eker, ton başına 50 lira da prim desteği uygulanacağını vurgulayarak TMO’nun ürün bedelini alımdan sonraki 1 ay içinde üretici hesaplarına aktaracağını kaydetti.

İTHALATA BİR YIL KAPANDIK

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat öncesi hammadde ihtiyacının ithalat yoluyla karşılanmasının piyasaya olumsuz etkisini gözlediklerini ifade eden Tarım Bakanı Mehdi Eker, buğday ithalatının bir yıl süreyle kapalı tutulmasını öngördüklerini ifade etti. Eker’in verdiği bilgiye göre 1 Mayıs 2011’e kadar ihraç edilecek ürünlerde kullanılmak üzere ithalat yapılamayacak.

Ofisin satışı 645 liradan

Tarım Bakanı Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçilerden alacağı buğdayın tüccar ve sanayicilere hangi fiyattan satılacağını da açıkladı. Bakan Eker’in verdiği bilgiye göre, sanayici ve tüccara 1 Kasım 2010’dan itibaren ürün satışı yapılacak. Tüccara Anadolu kırmızı ekmeklik sert buğdayın tonu 1 Kasım 2010’dan itibaren 645 liraya, 1 Aralık 2010’dan itibaren de 655 liraya satılacak.

Üretim maliyetleri geriledi

Geçen yıl buğdayın ton başına maliyetinin 439 lira olduğunu ve 500 lira alım fiyatı verildiğini belirten Eker, bu yıl ton başına üretim maliyetinin yüzde 50 azalışla 437 liraya düşmesine rağmen, alım fiyatının 550 liraya çıkarıldığını söyledi. Eker, geçen yıl yüzde 13 olan üretici refah payının (kâr oranı), bu yılki alım fiyatı artışıyla net yüzde 37 olarak gerçekleşeceğini kaydetti.

600 TL bekliyorduk biraz düşük kaldı

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, rakamların beklentilerin altında olduğunu söyledi. Bölgede hububat hasadının başladığını, tarlaya giren biçerdöver için ton başına 7-8 lira istendiğini söyleyen Bahri Erdem, nakliye, vergi, yabancı madde düşüşü gibi kesintiler hesaplanınca üreticinin elinde para kalmıyor. 600 lira gibi bir beklentimiz vardı. Biraz düşük bulduk” dedi.

Trakya buğdayının fiyatı da aynı olmalı

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, buğday fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürmediğini belirtti. TMO’nun Anadolu buğdayını 550 liradan alacağına dikkat çeken Koyuncu, bunun Trakya buğdayına karşı haksızlık olduğunu, Trakya buğdayının da 550 liradan alınması gerektiğini belirtti. Çiftçinin verimde kaybı olduğunu ifade eden Koyuncu, “Bu fiyatlar bizi kurtarmaz” dedi.

Çiftçiler ürünü mümkün olduğu kadar geç satsın

- Bu yıl 21 milyon ton buğday üretimi beklediklerini söyleyen Mehdi Eker, TMO’nun 5.5 milyon ton civarında hububat alımı planladığını söyledi. Eker, bu kadar hububat için ofisin 3.3 milyar lira ödeyeceğini belirtti. TMO’nun, çiftçi belgesinde belirtilen miktarın tümünü alacağını belirten Eker, çiftçiye kademeli fiyatlardan yararlanmak için ürününü mümkün olduğu kadar geç satmasını tavsiye etti.

-TMO’nun gelecek bütün ürünü 331 noktada alacak şekilde finansman hazırlıklarını tamamladığını kaydeden Eker, öngörülen 3.3 milyar liralık finansmanın, daha önceki yıllarda olduğu gibi alınan ürüne dayalı olarak TMO’nun yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan alacağı kredi ile sağlanacağını söyledi. Eker, verilen görevi yaptığı için TMO’nun zararının Hazine’den karşılanacağını belirtti.

Dünyaya uyarız sanayiciyi mağdur etmeyiz

-Mehdi Eker, bu yıl üretimin fazla olması nedeniyle, iç piyasada fiyatların aşırı düşmesini önlemek ve yerli üreticiyi korumak için ihraç edilecek ürünlerde kullanılmak üzere buğday ithalatının bir yıl süreyle yasaklandığını bildirdi. Buna göre bu yıl 1 Mayıs 2010’dan geçerli olmak üzere 1 Mayıs 2011’e kadar bazı ürünlerde hammadde olarak kullanılacak buğday ithalatı yapılmayacak.

-Türkiye’nin, dünyanın büyük un ihracatçılarından biri olduğunu hatırlatan Bakan Eker, ihracatçının mağdur olmaması için onlara dünya fiyatlarından buğday satışı yapılacağını kaydetti. Böylece TMO stoklarının da değerlendirileceğini kaydeden Eker, “Onları zarara uğratmak gibi bir düşüncemiz yok. İç piyasada buğday fiyatlarının düşmemesi için ithalat yasağı süresini uzattık” diye konuştu.

Rekolte azalacak fiyat artabilir

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, “Çiftçinin maliyeti belli. Açıklanan rakamlar olması gereken ve beklenen düzeyde” dedi. Sezgin, “Bu yıl aşırı sıcak yüzünden ürünler zarar gördü. Bunun sonucu olarak, ülkede yüzde 10’luk bir rekolte kaybı bekleniyor. Bu kayıp yüzünden fiyat önümüzdeki dönemde yükselebilir. Bu durum fiyatlara artış biçiminde yansıyabilir” diye konuştu.

Bu fiyatlar sadece geri gitmeyi önler

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, açıklanan fiyattan memnun olduğunu söyleyemeyeceğini bildirdi. Çukurova’da üretilen buğdayın fiyatının, açıklanan fiyattan 50-60 lira geride kalacağını belirten Girmen, “Rakamlar dünya borsalarının üzerindeymiş gibi görünse de üretici memnun olmayacak. Rakamlar, sadece ürünün değerinin daha da geriye gitmesine engel olacak” dedi.

3

Haberin Devamı