Spor Bursaspor'un 'Timsah'ı TRT belgeselinden doğdu

Bursaspor'un 'Timsah'ı TRT belgeselinden doğdu

Paylaş
Bursaspor'un 'Timsah'ı TRT belgeselinden doğdu

Bursaspor'un meşhur simgesi 'Timsah', bir TRT belgeseli sayesinde ortaya çıktı

Referans gazetesinden Kenan Başaran'ın haberine göre, Bursaspor'un meşhur simgesi ‘Timsah', bir TRT belgeseli sayesinde ortaya çıktı. Eski yöneticilerden Lemi Keskin, belgeselde izlediği timsahın gücünden etkilenerek, kulübe simge yapılmasını önerdi. Böylece ‘Yeşil İnciler' lakaplı Bursaspor, 1992'den itibaren ‘Timsah' oldu.

Süper Lig'in zirvesinde yer alan Bursaspor'un şampiyonluk yürüyüşüne dair atılan her manşete illa ki bir ‘Timsah' adı karışıyor: "Timsah şampiyonluğa yürüyor", "Timsah şampiyonluğa inanıyor..." Geçen sene bu zamanlar ‘Timsah'ın yerine ‘Yiğidolar' kullanılıyordu ama sezon sonunda kupayı ‘Kartal', yani Beşiktaş kaptı...

Haberin Devamı

Sonlarına yaklaştığımız 2009/10 sezonunda da şampiyonluk kupasına ‘Timsah'ın dışında ‘Kanarya' ve ‘Kartal' da talip. ‘Aslan' ise yarışta büyük yara aldı...
Bursaspor'un başarısıyla birlikte sembolü Timsah'ın da meşhurluğu tavan yaptı. Peki ama bu Timsah nereden çıktı? Timsah'ın Bursa ile alakası nedir? Yolunu şaşırmış bir timsah varsa bilmiyorum ama memleketin hiçbir nehrinde veya büyük bir su birikintisinde dahi timsah görüldüğü vaki değildir.
III. Ahmet döneminde Haliç'te bir timsah görüldüğünü şair-yazar Sunay Akın bize haber verir ama o da gerçek bir timsah değil, bir sünnet şöleni gösterisinden ibarettir.

1992 yılına kadar Bursaspor taraftarları, takımları için ‘Yeşil İnciler' diye bağırırdı. Brezilyalılar için kullanılan ‘Siyah İnciler' ile verkaça girerek takımlarına ‘Yeşil İnciler'i takmış Bursasporlular...

Belgeselin faydaları

Haberin Devamı

Sonra bir gün, bir adam, bir belgesel izler ve Bursaspor'un ‘Timsah'ı doğar! Kendisi 1959 doğumlu ama aileden ‘200 yıllık Bursalı'... Bursaspor Kulübü'nde 4 kez yöneticilik yaptı ve son seçimlerde de bugün başkan İbrahim Yazıcı'ya rakip oldu... Evet, Bursaspor'un sembolü Timsah'ın fikir babası Lemi Keskin bu adam... Her şey bir gün TRT'de bir belgesel izlerken başlıyor: "1992 yılıydı. Bizon gibi bir büyükbaş hayvan, bir su birikintisinden su içerken, bir timsah ona saldırdı. Arka bacağından tutup çekti ve bir süre sonra iki üç timsah daha geldi. Ve hayvanı boğup parçaladılar. O an kafamda bir şimşek çaktı."

Keskin'in kafasında çakan şimşek, Timsah'ı Bursaspor'a sembol yapmak... Önce arkadaş çevresinde küçük küçük yoklamalar yapıyor: "Arkadaşlarıma ‘Bursaspor'a bir hayvanı sembol yapsak ne renk olmalı' diye soruyorum. Tabii hepsi ‘yeşil' cevabını veriyor. Yeşil hayvan deyince de akla timsah geliyor. Arkasından Lacoste'un simgesi timsahı alıp Bursaspor ürünlerine koyup etrafımdaki insanlara göstermeye başladım."

Timsah olmazsa Pat Güm

Altı ay boyunca bulduğu fikri kendi kafasında evirip çeviren Keskin, sonunda çizdiği figürleri dönemin Bursaspor Kulübü Başkanı Orhan Özselek'e gösteriyor. Başkanı ikna etmek hiç de kolay olmuyor: "Orhan Ağabey önce beğenmedi. Ama ben buna hazırlıklıydım. B planım olduğunu da söyledim. ‘Peki onu da söyle' dedi. Ben de ‘Pat Güm başkanım?' dedim. Başkan, haliyle ‘Lemi bu daha saçma' diyerek tepki gösterdi. Yani timsah saçmaydı ama ‘Pat Güm' daha da saçmaydı. ‘Başkanım Cim Bom ne demek? Bir anlamı var mı? Ama zamanla Galatasaray'ın sloganı oldu. PAT GÜM denilince de akla Bursa gelecek bir gün' diyerek açıkladım. Amacım, ‘Pat Güm'ü anlatırken Timsah'ı kabul ettirmekti."

Haberin Devamı

Nihayetinde Özselek, timsah fikrini kabul ediyor ve böylece 1992'den itibaren Bursaspor'un timsahlı yürüyüşü de başlıyor. 1995-1996 sezonunda Bursaspor'un İnter Toto Kupası'nda yakaladığı başarı ‘Timsah'ı da daha popüler hale getiriyor.

Yürümeyi Mususi öğretti

Bunda da en büyük katkı takımın Ugandalı forveti Majid Mususi'nin olur; zira bu oyuncu gol sevinçlerini timsah yürüyüşüyle kutlar. O günden sonra başka takımlar da bunu taklit eder ancak ‘timsah yürüyüşü' Bursaspor'a mal olur. Lemi Keskin, yürüyüşün adını da kendisinin koyduğunu söylüyor: "Mususi antrenmanlarda yapardı. Maçta da doğaçlama yapmıştı. Yani planlanmış bir durum değildi. Maçtan sonra İlker Yasin beni arayıp ‘O hareketin anlamı nedir' diye sordu; ben de ‘Timsah yürüşüyü' dedim..." Mususi, 2005 Aralık ayında aids hastalığından yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Lemi Keskin, VIP tribün projesini kendisinin hayata geçirdiğini belirtirken, Bursastore'un da fikir babası olduğunu söylüyor: "1995'te stadın altında bir mağaza açtık. O yıl İnter Toto'daki başarının da etkisiyle 10 binin üzerinde forma sattık. Hatta Umbro Avrupa, Türkiye temsilciliğine plaket vermişti. 1995'lerde üç büyüklerin bile satış mağazası yoktu. O gün açtığımız mağaza Burastore'ların da temeli oldu. Bugün de o mağaza faaliyette."
Lemi Keskin'in bir belgesel izlerken aklına düşen ‘Timsah' sembolü, bugün Bursaspor'un en önemli endüstriyel futbol markalarından birine dönüştü.

AVEA'DAN, BURSASPOR'A 4 MİLYON DOLARLIK TEKLİF

Haberin Devamı

Bursaspor'un şampiyonluk yürüyüşü ürün satışlarını geçen yıla göre patlatırken, şehirde yeni Bursastore'lar da devreye sokuldu. Ancak kulüp şampiyon olursa en çok yayın haklarından kazanacak. Bursaspor, sezonu şampiyon bitirirse Şampiyonlar Ligi'nden en az 15 milyon dolar katılım payı, 6 milyon dolar Süper Lig şampiyonluk primi kazanacak. Kendi evinde en az 3 maç oynayacak kulüp, buradan da yaklaşık 3-4 milyon dolar maç geliri elde edecek.
Şampiyon olması halinde Bursaspor'un sponsorluk gelirleri de artacak. Halen forma sponsorluğu için Turkcell'den 1 milyon dolar alan Bursaspor'a, Avea'nın şampiyon olması halinde yıllık 4 milyon dolarlık bir teklif sunacağı kaydediliyor.

PUMA, 30 BİN FORMA SATMAYI HEDEFLİYOR

Puma, bu sezon Süper Lig'de Bursaspor'un yanı sıra Eskişehirspor ve Antalyaspor'u da giydiriyor. Bursaspor'un yakaladığı başarı, Puma'yı bir hayli memnun etti. Puma, bu sezona kadar toplam 30 bin forma satışı hedefliyor. Puma, önümüzdeki yıl da Bursaspor ile yola devam edecek. Daha önce 2001-2002'de Beşiktaş'ı da giydiren Puma, forma satışı bakımından en iyi sonucu bu dönemde elde etmişti. Firma, yıllar sonra en iyi satış grafiğini bu kez Bursaspor ile yakaladı.

HANGİ TAKIMIN SEMBOLÜ NEDİR

Galatasaray Arslan: Galatasaray'ın kuruluşundan 3 yıl önce doğan eski futbolcusu Nihat Bedik'in lakabı olan ‘Aslan'dan kalma.
Fenerbahçe Kanarya: Kanarya sarısı forma giyen kaleci Cihat Arman, 90'a giden bir topu çıkarınca bir taraftar, "Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu" diye bağırınca sembol ortaya çıkıyor.

Beşiktaş Kara Kartal: 1941'de Süleymaniye ile yapılan maçta çok sayıda akın yapılınca tribünden bir taraftar "Haydi Kara Kartallar" diye bağırır.

Gaziantepspor Şahin: Şehri Fransızlara karşı kahramanca savunan Şahin Bey'den gelir.

Denizlispor Horoz: Kentin dünyaca ünlü olan en önemli simgesi horozdan gelir.

Konya Çift Başlı Kartal: Anadolu Selçuklu Devleti'nin simgesi olan çift başlı kartaldan gelir.