Ekonomi Büyülü bir lezzet şöleni

Büyülü bir lezzet şöleni

Paylaş
Büyülü bir lezzet şöleni

Edirne deyince ilk akla gelen tava ciğeri oluyor. Günlük ve taze ciğer unlanarak kızgın yağda kızartılıyor ve ortaya bir lezzet bombası çıkıyor

Memet Özer

Edirne deyince ilk akla gelen tava ciğeri oluyor. Günlük ve taze ciğer unlanarak kızgın yağda kızartılıyor ve ortaya bir lezzet bombası çıkıyor. Ciğerin yaprak şeklinde incecik ve özenle kesilmesi ustalığın en büyük işareti. Manda sütünden yapılmış tava yoğurdu için söyleyecek söz bulmakta zorlanıyorum.

Trakya topraklarında kekikle beslenmiş hayvanların etinden hazırlanan köfte ise başka bir olay. Ama Edirne mutfağı sadece ciğer ve köfte ile sınırlı değil.



Edirne'de hem Osmanlı mutfağının, hem de Balkan lezzetlerinin en iyi örneklerini bulmak mümkün. Mesela, Balkanlar'ın hamur işleri, tatlıları, kurabiyeleri gerçek birer başyapıt. Hele bir Kaşkaval Tatlısı var ki, tadı hala damağımda. Sultanlara layık bir akşam yemeği yedik Edirne'de.

Özel olarak kurutulan tarhanadan yapılan çorba, mantı ve zeytinyağlı yemekler Edirne mutfağının saray kültürüyle yoğrulduğunu gösteriyor.


PEYNİR CENNETİ


Edirne'de üretilen peynirler ve diğer süt ürünleri ülkemizin en iyileri arasında. Sadece tava ciğeri ve köftesi bile Edirne'yi 'lezzet turizmi' için en önemli merkez haline getirmeye yeter. Bunlara Balkan ve Trakya mutfağını da eklersek, Edirne tüm tarihi ve doğal güzelliklerinden bağımsız olarak bence tam bir lezzet merkezi.

Haberin Devamı