Sağlık CBÜ'de simülasyonlu doğum laboratuvarı kuruldu

CBÜ'de simülasyonlu doğum laboratuvarı kuruldu

Paylaş
CBÜ'de simülasyonlu doğum laboratuvarı kuruldu

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü'nde, Simülasyon Destekli Doğum Eğitimi Beceri Laboratuvarı açıldı. 150 bin liraya mal olan laboratuvarda öğrenciler, sistem sayesinde uygulamalı doğum yaptırma becerisini geliştirecek

CBÜ Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Simülasyon Destekli Doğum Eğitimi Beceri Laboratuvarı açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, CBÜ Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Funda Kosova, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Laboratuvar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kosova, "Kliniğe ya da sahaya çıkmadan önce gerekli bilgi ve becerilerin kazanılmamış olması, öğrencinin kendine güvenmemesine ve geriye dönüşü olmayan hatalar gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Haberin Devamı


Bu nedenle öğrencinin gebe ile karşılaşmadan önce yapması gereken muayene ya da girişimin daha önce simülasyon ortamında defalarca görmüş ve uygulamış olması gerekiyor. Gerekli bilgi ve el becerisinin kazanılması, problem çözme ve karar verme yeteneğinin gelişmesi, mesleki eğitim için çok önemlidir. Ebelik öğrencileri kırsalda ve zor koşullarda malzeme olmadan, hastane koşulları olmadan da evde doğumlar gerçekleştirebilecektir.

Öğrenci klinikte görüp izleyerek çoğunlukla müdahale etme şansı olmadan doğumlara katılmaktadır. Tam Donanımlı Doğum Simülasyon Sistemi ile birebir doğumu gerçekleştirecek. Zorlandığı kısımları tekrar tekrar çalışma şansı bulacaktır. Gerekli bilgi ve beceriye sahip olan öğrenci, gebe ve yenidoğana daha güvenli bakımı verebilecek. Bu sistem gerek ebelik, gerek hemşirelik gerekse de diğer sağlık ekibi üyeleri açısından çok önemli bir kazanım olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleşti, tesis gezildi. İlk uygulamalı doğum da gerçekleştirildi. Doğumu kurulan kamera sistemleri aracılığıyla öğrenciler sınıflarında izledi.

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)

Haberin Devamı