Sağlık Çenenin de estetiği olur mu demeyin!

Çenenin de estetiği olur mu demeyin!

Paylaş
Çenenin de estetiği olur mu demeyin!

Gülümserken güzel görünen bir yüz ve dişler herkesin sahip olmak istediği dış görünüşün vazgeçilmez bir parçası

Doğuştan gelen özellikleriniz bu dileğinizi karşılamıyorsa estetik ve plastik cerrahi size özel çözümler sunuyor.

Hisar Intercontinental Hospital Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Özdemir ile A’dan Z’ye çene estetiğini anlattı:

ESTETİK İÇİN ÇENE ÖNEMLİDİR!

Haberin Devamı

Güzel bir gülüş, uygun bir ısırış, sağlıklı çiğneme fonksiyonları ve yüz bölgesi görünüşünde her iki çenenin çok önemli yeri var. Mandibula adı verilen alt çene ile Maksilla adı verilen üst çene birlikte dişlerin estetik görünüşünde ciddi rol oynar. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan şikayeti olanlar çene estetiği ve ortognatik cerrahi için sıklıkla tedavi ararlar.

Çene estetiğinde yapılan en sık ameliyatlardan biri ‘çene ucu estetiği’dir. Alt çene ucu az gelişmiş ya da yüzün orta kısmına göre daha ileride veya geride olan hastalara çeşitli estetik müdahaleler yapılabilir. Çoğunluğu ağız içinden yapılan bu yöntemlerde, hastanın çene ucu ileriye veya geriye alınır. Bazen de çene ucu protezleri, alt çene uç kısmını daha belirgin hale getirmek için kullanılır.

TEK SEBEBİ GÜZELLİK KAYGISI DEĞİL!

Haberin Devamı

Her iki çeneyle ilgili estetik kaygı yanında başka şikayetleri olan kişiler de az değildir. Yoğun olarak duyduğumuz şikayetler:

• Alt çene ve üst çene dişlerim birbirine temas etmiyor.

• Yemek yerken yiyecekleri yeterince çiğneyemiyorum.

• Alt çenemin bir tarafı diğer tarafa kaymış.

• Küçükken çenem kırılmış. Kırık tedavi edilmemiş. Alt çenem eğri kaynamış.

• Üst çenem çok basık ve geride duruyor.

• Tavşan dudak nedeniyle pek çok ameliyat oldum. Üst çenem ve dudağım gelişmedi.

• Trafik kazası sonucu çene kemiklerim kırıldı ve eğri kaynadı.

• Çocuğumun çeneleri normalden küçük görünüyor. Nefes almada sıkıntıları var.

ÇÖZÜM: ORTOGNATİK CERRAHİ

Her iki çenenin şekil bozuklukları estetik görünüş yanında nefes alma, çiğneme, yeme gibi doğal fonksiyonları da etkiler. Bu problemlerde, ‘Ortognatik cerrahi’ çözümler son derece başarılı ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda;

• Alt çenenin ileri/geri alınması,

• Üst çenenin ileri/geri alınması,

• Her iki çenenin sağa/sola çevrilmesi,

• Her iki çenenin birbirine göre yukarı/aşağı ilerletilmesi,

• İki çeneye de yapılan kombine ameliyatlar,

• Yeni kemik oluşumu sağlamak için her iki çenede ‘distraksiyon’ yöntemi uygulamaları yapılabilir.

Haberin Devamı

AMELİYAT İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Ortalama 17-18 yaşından sonra yapılabilen bu ameliyatlar için çene gelişiminin tamamlanması beklenir. Kadınlarda gelişim daha önce tamamlandığı için 1-2 yıl daha önce yapılabilir. Nefes alma problemleri olan hastalarda ise daha erken yaşlarda da ameliyatlar yapılabilir.

Plastik Cerrahi uzmanının yanı sıra Diş Hekimi ve Ortodonti uzmanı ile birlikte planlanan ameliyatlar yeterli eğitim almış plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılır. Hem ameliyat öncesi hem de sonrasında hastanın diş telleri ile tedavi olması gerekebilir. Ameliyatı tekniği ve kemikleri oynatma miktarı çeşitli özel grafilerle ölçülerek karar verilir.

Genel anestezi altında ve takriben 2-3 saatlik bir ameliyat sonrası hasta istenilen düzgün ve estetik çene şekline kavuşur. Dişlerde bulunan özel tellere takılan özel lastikler vasıtasıyla her iki çenenin 6-8 hafta kadar kapalı olması sağlanır. Bu süre zarfında hastanın kilo kaybetmemesi için beslenmesine dikkat edilmeli ve özel besleme içecekleri kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Sonuçları son derece yüz güldürücü olan çene estetiği ve ortognatik cerrahi yöntemleri, yeterli eğitim almış plastik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.