Ekonomi Cepçiyi bezdiren uyanıklar devlete çalışıyor

Cepçiyi bezdiren uyanıklar devlete çalışıyor

Paylaş
Cepçiyi bezdiren uyanıklar devlete çalışıyor

Sürekli SIM kartı değiştiren tüketici cep telefonu şirketlerinin belalısı oldu

Ahmet ÇELİK

Haberin Devamı

Dün Vodafone İcra Başkanı SerpilTimuray’ın düzenlediği toplantıdan çıkan sonuç Türk uyanıklığını bir kez daha ortaya çıkardı. Cep telefon operatörleri sattıkları her SIM kart için, devlete 56 lira vergi ödüyor.

Şirketler, ‘Yeni abone bulamayız’ korkusuyla bunu tüketiciye yansıtmıyor. Yeni SIM kartı alıp şirketin kampanyasından faydalanan tüketici süre bittiğinde daha yüksek fiyat ödememek için elindeki SIM kartı atıp yerine yenisini alıyor. Bu tekrar edip gidiyor.

Abone sayısı değişmiyor

Serpil Timuray’ın verdiği bilgiye göre yılda 30 milyon SIM kart satılmasına rağmen cep telefonu abone sayısının 61 milyonda kalmasının nedeni bu. Bu yöntemle GSM şirketlerini canından bezdiren tüketici, devlete ise milyonlarca liralık vergi geliri kazandırıyor.

Haberin Devamı

Yılda 30 milyon SIM kart ile devletin kasasına giren para 1.6 milyarı buluyor. En az fiyatlı kampanyalarının 27 lira olduğunu belirten Timuray, her SIM karttan 29 lira zarar ettiklerini söylüyor.

Tüketiciye yansıtmıyorlar

Bu durumun diğer operatörler için de geçerli olduğunu ifade eden Timuray, “Bu kaybet-kaybet durumu. 56 lirayı hiçbir operatör tüketiciye yansıtmıyor. Çünkü kimseye SIM kart satamazsınız. Eğer oyunda kalmak istiyorsanız bu yükü üstlenmek zorundayız. Bu, küçük operatörler için olumsuz bir durum. Bu konuda bir çözüm bulunmalı. SIM kart üzerinden vergi alınan tek ülke Türkiye. Bütün ülkeler abone üzerinden vergi alıyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” diyor.

1.8 milyon numara taşıdı

5 Ocak 2009’da göreve başladığını söyleyen Timuray’ın verdiği bilgiye göre Vodafone, bu sürede altyapı için 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Faturalı abone sayısını 1 milyon artırarak 3.1 milyona çıkaran şirket, 1 yılda net 1.8 milyon numara taşıyarak abone sayısını 16.1 milyona ulaştırdı. Yüzde 24 büyüyerek baz istasyonu sayısını 16 bine çıkaran şirket 2G’de nüfusun yüzde 98.2’sini kapsama alanına aldı. 3G’de kapsanan nüfus oranı ise yüzde 70’e çıktı.

Yüzde 92’si tanıyor yüzde 70’i seviyor

Vodafone yöneticilerine, “Türk halkının arabesk yavşaklığından nefret ediyorum” diyen piyanist Fazıl Say ile reklam yüzleri Orhan Gencebay arasında başlayan polemiğin satışlara etkisini sorduk. Sorumuzu yanıtlayan Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, etkisinin olmadığını söyledi. Öğüt, “Orhan Gencebay’la ilgili bir araştırma yaptık. Halkın yüzde 97’si tarafından tanındığını ve yüzde 75’i tarafından sevildiğini belirledik. Yani iyi bir tercih yaptık” dedi.

Haberin Devamı

3G’deki data trafiği Doğu’da rekor kırdı

3G ile data hizmetlerinin 28 kat artış yaşadığını söyleyen Serpil Timuray, 3G abone sayılarının 5.6 milyona ulaştığını belirtti. Bu oranla, müşterileri arasında 3G’si en çok tercih edilen şirket olduklarını ifade eden Serpil Timuray, mobil data kullanımında en fazla artış yaşanan illerin Siirt, Bitlis ve Ağrı olduğunu vurguladı. Timuray, gelecek dönemde ‘herkese mobil internet’ sloganıyla, mobil internet kullanımına odaklanacaklarını söyledi.