Fatih Öztürk CERN'de neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

CERN'de neler oluyor?

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlarken, yoğun bir haftayı da geride bıraktık. Hafta boyunca her okul çeşitli etkinliklerle öğrencilerine farklı bir bayram havası yaratmaya çalıştı. Bilfen Okulları da çok önemli bir bilim insanına ev sahipliği yaptı. Yüzyılın deneyinin gerçekleştiği CERN’de görevli Türk bilim insanı Doç. Dr. Bilge Demirköz, veli ve öğrencilerimizle buluştu. Öğrencilerimiz, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyinin kara deliklere yol açmadığını ve CERN’de yapılan deneylerin, insanlığa zararlı değil, yararlı çalışmalar olduğunu birinci ağızdan öğrenmiş oldu. Kamuoyunun büyük bölümü aslında CERN’de tam olarak ne yapıldığını bilmiyor. Çoğunluk, yaratılan çarpışmanın kara deliklere neden olacağını düşünüyor. Oysa Doç. Dr. Bilge Demirköz, protonların çarpıştırıldığı deneyin, sanıldığı gibi kara deliklere neden olmayacağını, yapılan deneylerin insanlık için tehdit oluşturmayacağını belirterek MR’dan sonra CERN’in sağlık alanında bir diğer buluşu olan, daha az radyasyonla röntgen çeken sistem üzerinde çalıştıklarının müjdesini de verdi.
2007’de yılında elim bir uçak kazasında kaybettiğimiz değerli akademisyen Prof. Dr. Engin Arık anısına, dünyanın en büyük fizik laboratuarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de 5 Türk üniversite öğrencisinin staj yapabilmesi için bir fon oluşturuldu. Üniversitelerin fizik bölümlerinde okuyan başarılı öğrenciler arasından seçilen bu öğrencilerin yeme, içme, barınma gibi giderlerinin karşılanabilmesi için Bilfen Okulları devreye girdi ve iki öğrencinin masraflarını üstlendi. Yani öğrenci ve velilerimizin Demirköz’le gerçekleştirdikleri bu önemli buluşmanın geliriyle CERN’de iki üniversite öğrencisinin 10 bin İsviçre Frankı olan staj masrafları karşılanacak.
Konferansın sonunda öğrencilerden mutlaka bir Nobel ödülü beklediğini belirten Bilge Demirköz ‘ün “İçinizden birinin Nobel ödülü almasını istiyorum. Edebiyat Nobel’i yetmemeli, bu ülkeye bilim Nobel’i gerekiyor. Eminim içinizden biri bu ödülü alacak ve ödülü almaya Stockholm’deki Belediye Sarayına gittiğinizde duvarda Batı medeniyetlerinin çağdaş; Doğu medeniyetlerinin ise, develer ve kara çarşaftan ibaret olarak resmedildiği bir mozaik göreceksiniz. Bunu, aldığınız ödülle siz aşacaksınız” sözlerinin gerçekleşmesini ben de kalpten diliyorum. Öğrencilerimizden bilim alanında Nobel bekliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder