Ekonomi Çiftçiye kolaylık

Çiftçiye kolaylık

Paylaş
Çiftçiye kolaylık

Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri tarafından tarımsal yatırımlar için kullandırılan kredilerin faizinde sübvansiyon miktarı artırıldı

ET DE SİSTEME DAHİL OLDU

Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri tarafından kullandırılan sübvansiyonlu tarımsal kredilerde iyileştirme yapıldı. Büyük baş süt hayvancılığı, tarımsal mekanizasyon, kontrollü örtü altı tarımı (sera) ve tıbbi bitki yetiştiriciliği kredilerinde faiz sübvansiyonu oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilirken, et hayvancılığı için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi uygulaması getirildi.

TAVUKTA YÜZDE 50’YE ÇIKTI

Tavukçuluk kredilerinde sübvansiyon yüzde 25’ten yüzde 50’ye, kredi miktarı da 250 bin liradan 1.5 milyona çıktı. Vade işletme kredilerinde 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde 5 yıldan 7 yıla yükseldi. Çiftçi, damla sulama için yüzde 0, diğer üretimler için yüzde 5.2 ile yüzde 9.75 arasında faizle kredi alacak. Güneş, rüzgar, jeotermal enerji kullanan üreticilere, sübvansiyonları 10 puan artırılacak.

STANDART FİDAN KAPSAMDA

Dün yürürlüğe giren karara göre, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, organik girdi üretimine yönelik faaliyetlerde yüzde 60 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi devam edecek. Sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımında işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 60 olan sübvansiyon oranı yüzde 50’ye indirildi. Standart fidan üretimi ve kullanımı da kredi sübvansiyon kapsamına alındı.

MAKSİMUM 7.5 MİLYON LİRA

Ziraat Bankası ya da kooperatifler tarafından bir kişiye hayvansal üretim ve kontrollü örtü altı tarımı konularında azami 7.5 milyon lira olacak. Kredi miktarı iyi tarım, organik tarım, tohum, fide, fidan üretimi-kullanımı, ar-ge (araştırma-geliştirme), su ürünleri, hayvan besiciliği, tavukçuluk, mekanizasyon ve sulamada 1.5 milyon, diğer işletme ve yatırım kredilerinde azami 500 bin lira olacak.

2

Haberin Devamı