Ekonomi Çin 2010'da yüzde 9 büyüyecek

Çin 2010'da yüzde 9 büyüyecek

Paylaş
Çin 2010'da yüzde 9 büyüyecek

Çin 2010'da yüzde 9 büyüyecek

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, bu yıl yüzde 8 oranında büyüyeceğine kesin gözüyle bakılan Çin ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 9’luk büyümeyi yakalayabileceği tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

Çin Sosyal Bilimler Akademisi tarafından açıklanan "2010 Ekonomi Mavi Kitabı" adlı raporda, devletin uyguladığı ekonomiyi canlandırma paketine bağlı olarak 2009’da ülkede gerçekleştirilen sabit sermaye yatırımlarının yüzde 32 oranında artarak son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına işaret edildi.

Raporda yatırım, tüketim ve ihracat üçlüsünde yatırımın öne çıkmaya devam edeceği ileri sürüldü. Etkin mali politika ile ölçülü gevşek para politikasının sürdürüleceği hatırlatılan raporda, Çin’de önümüzdeki yıl yapılacak yatırımların yüzde 24 oranında artarak ulusal ekonomide yüzde 70’ten fazla paya ulaşacağı tahminine yer verildi.

İç talebin istikrarlı artışına bağlı olarak perakende satış hacminin de önümüzdeki yıl yüzde 16 oranında artmasının beklendiği kaydedilen raporda, fiyatlardaki negatif artışın pozitife dönüşeceği, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,1 oranında artacağı ve bununla birlikte ciddi enflasyon baskısının oluşmayacağı öngörüleri yer aldı.

Haberin Devamı

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, raporda ayrıca yeni serbest ticaret bölgelerinin kurulmasına paralel olarak Çin’in geleneksel ihraç mallarının satışının yeniden artışa geçeceği, ihracatta yüzde 17,3’lük, ithalatta ise yüzde 18,7’lik artış beklendiği ifade edildi.