Hakan Çelik Çivisi çıkan dünyanın zirvesi
HABERİ PAYLAŞ

Çivisi çıkan dünyanın zirvesi

Haberin Devamı

New York’taki Birleşmiş Milletler zirvesine katılmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD’ye uçuyoruz.

Erdoğan yıllardır “Dünya beşten büyüktür” sözleriyle mevcut kurulu uluslararası düzenin savaşları, çatışmaları ve adeletsizlikleri ortadan kaldırmaya yetmediğine işaret ediyor. Bu yaklaşımın doğruluğu ortada. BM şimdiye kadar neredeyse el attığı hiçbir meseleyi çözüme kavuşturamadı.

Hatta Bosna Hersek gibi Avrupa’nın göbeği denebilecek coğrafyada BM askerlerinin gözü önünde katliamlar yaşandı. Suriye, Irak gibi oluk oluk kan dökülen ülkelerde BM’nin adı bile geçmiyor.

Örgüt, yardım konvoylarının şehirlere ulaşmasını bile sağlayamıyor. Böyle bir ortamda yapılabilecek en etkili şey uluslararası kamuoyuna gerçekleri açıklamak ve bu sistemin tıkandığını ortaya koymak. Erdoğan’ın New York konuşmalarının odak noktasını da yine bu yaklaşım oluşturacak.

BM zirvesi, terör saldırılarının ortalığı kasıp kavurduğu bir dönemde gerçekleştirilecek. ABD’nin yanlışlıkla Suriyeli askerleri vurması ve bu olayda 85 askerin hayatını kaybetmesi önemli gündem maddesini oluşturacak.

Fransa’dan Almanya’ya İsveç’ten ABD’ye kadar onlarca ülkede kanlı saldırılar yaşanıyor.

Zirvenin yapılacağı New York’ta dün patlamalarda çok sayıda kişi yaralandı. Türkiye terörün en fazla hedefi olan ülkelerin başında. İçerde ağır bir gündem bizi bekliyor. Zira Cumhurbaşkanı’nın BM’deki temaslarını kısa tutup 23 Eylül’de yurda dönmesi planlanıyor.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’nın öncülüğünde, BM Genel Sekreteri, Kanada, Almanya, İsveç, Etiyopya, Meksika, Ürdün’ün evsahipliğinde mülteciler zirvesinde yer alacak. Ayrıca ABD Başkanı Obama ve eşi tarafından verilecek reepsiyona da katılacak.

Muhtemelen Obama’nın görev süresi bitmeden yapılacak son görüşme olacak. Erdoğan ve Obama’nın bu çerçevede birbirlerine son kritik mesajları aktaracaklarını tahmin ediyorum.



Erdoğan’ın Amerika’daki temaslarının önemli bir ayağını ekonomi oluşturacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Cumhurbaşkanı’na eşlik eden isimler arasında.

New York’ta Ömer Cihad Vardan başkanlığında DEİK ve Arda Ermut’un koordinasyonunda Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın organize ettiği iş dünyası buluşması var. Dünya ekonomisine yön veren şirketlerin temsilcileriyle Türk muhataplarının bir araya gelmesi hedefleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder