Ekonomi Clio 4'ün ana üssü Bursa olarak kalacak

Clio 4'ün ana üssü Bursa olarak kalacak

Paylaş
Clio 4'ün ana üssü Bursa olarak kalacak

Clio 4'ü Türkiye'de üretme kararı nedeniyle Fransa'dan veto yiyen Renault, planını değiştirmedi

Renault’nun Clio 4’ü Bursa’da üretme kararı, Fransa’dan veto yemişti. Krizde Renault’ya yardım eden Fransız hükümeti, şirketten yeni yatırımlarını Fransa’daki fabrikalar için kullanmasını istemişti. Ancak Renault’dan gelen üst düzey bir açıklama, tarafların Bursa konusunda uzlaştığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Renault Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Patrick Pelata, Cenevre Otomobil Fuarı’nda Türk gazetecilere, “Clio 4 için ana üretim merkezi Bursa olmaya devam edecek” dedi.

ALTERNATİFİ ZOE

Patrick Pelata, elektrikli araç ZOE’nin üretileceği Fransa’daki Flins fabrikasına da 60-100 milyon euro yatırım yapılacağını bildirdi. Bursa’daki yatırımın Flins’i geçeceğini ifade eden Pelata şöyle konuştu: “Bursa’da yılda 280 bin araçlık kapasite öngörüyoruz. Bu konuda bir değişiklik yok. ZOE 2012’de piyasaya sürülecek. ZOE tutarsa, bu Clio 4’ün satışlarını düşürecek ve Bursa’daki kapasite bize yetecek. Ama ZOE satışı iyi gitmezse, Clio 4’ün satışı 350 bine çıkar diye tahmin ediyoruz. Bu durumda aracı Flins’te de üretmeye başlarız.”

Haberin Devamı

EN İYİ SENARYOSU HEPSİNİ SATMAK

Patrick Pelata, 2012’de piyasada olacak elektrikli araç ZOE’nin satışlarının çok iyi gitmesi halinde bile, Clio 4’ün yıllık 280 bin adet satacağını öngördüklerini bildirdi.

Pelata, “ZOE’yi hesaplamadan baktığımızda 350 bin Clio 4 satışı öngörüyoruz. Ama 2012’de ZOE iyi satarsa Clio 4’ün tabanından 60-70 bin alıcı çeker. Dolayısıyla Clio 4’ün kapasitesi 280 bin üretimle tavan yapar” diye konuştu.

FLİNS'TE KAPASİTE 100 BİN ARAÇLIK

Patrick Pelata, Oyak Renault Bursa Fabrikası’nda başka araçlar da üretmeyi düşündüklerini, örneğin elektrikli Fluence’nin Bursa’da üretileceğini hatırlatarak, “Bu nedenle Bursa’da üretilecek Clio 4 sayısı yıllık 280 bini aşamaz” dedi.

Pelata sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak, Bursa’daki yatırımımıza ilişkin hiçbir değişiklik yapmadık. Yalnızca Clio 4’ün 280 binden fazla üretilmesi gerektiğinde, ek üretimi Flins fabrikasına kaydıracağız. Flins’te 100 bin Clio 4 üretilebilecek.”

HAKAN ÇELİK/CENEVRE