Çok kızartılan ekmek ve patates kanser riski taşıyor
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişastalı yiyeceklerin yüksek ısıda pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir madde açığa çıktığını belirterek, bu maddenin kansere neden olabileceği uyarısında bulundu
23 Ocak 2017 , Pazartesi 10:06
İngiltere'de hükümete bağlı çalışan Gıda Standartları Kurumu (FSA), nişasta içeren ekmek ve patates gibi yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde 'akrilamid' adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bunun da kansere yol açabileceğini açıkladı.
'RENGİ KOYULAŞMAYACAK KADAN PİŞİRİN'
FSA, riski azaltmak için bu tarz gıdaların pişirme talimatlarına dikkatle uyulması ve çok kızartılıp rengi koyulaşmayacak şekilde pişirilmesini tavsiye ediyor.
'PATATESİ BUZDOLABINDA SAKLAYIN'
FSA ayrıca, patatesin buzdolabında tutulması gerektiği uyarısında da bulunuyor. Bunun nedeni de serin ortamlarda patatesin içindeki şeker düzeyinin artması ve bunun da pişirme sırasında ortaya çıkan akrilamid miktarını yükseltmesi olarak gösteriliyor.
Ancak Kanser Araştırmaları Derneği sözcüsü, akrilamid ile kanser arasındaki ilişkinin insanlarda henüz kanıtlanmadığını ifade ediyor.
NE KADAR ÇOK PİŞERSE AKRİLAMİD O KADAR YÜKSEK OLUYOR
Çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıkta kavrulan, kızartılan ya da ızgarası yapılan nişastalı gıdalarda akrilamid adı verilen kimyasal bir madde ortaya çıkıyor.
Birçok farklı gıda maddesinde bulunan akrilamid , pişirme sürecinde doğal olarak ortaya çıkan bir yan ürün.
Bu madde, ekmek, bisküvi, kek ve kahve gibi 120 derecenin üzerinde pişirilen ve yüksek nişasta içeren gıdalarda bulunuyor.
Aynı zamanda, evde de patates ve ekmek gibi gıdaların yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle de ortaya çıkıyor.
Örneğin, ekmek kızartıldığında akrilamid maddesi de açığa çıkıyor.
Kızartılan ekmeğin rengi ne kadar koyuysa, ortaya çıkan akrilamid miktarı da o kadar yüksek oluyor.
BBC TÜRKÇE
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Tek gecede kişiliği komple değişti: Gece yatanla sabah kalkan aynı kişi değil! 18 ay sonra şok eden gerçek ortaya çıktı, meğer o yüzdenmiş!
- Uzmanı açıkladı: Alerjik reaksiyonlar gün geçtikçe artıyor
- Kadınlara parmak ısırtacak 10 öneri! Onları baştan çıkarmak sizin elinizde
- Uzmanı uyardı: Baş ağrısı ve halsizlik belirtilerine dikkat! En çok orta yaşlı kadınları etkiliyor
- O ildekiler maskesiz dışarı çıkmasın! 2,5 mikronun altında kalan partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor!