Dünya Davutoğlu: Ortalığı bulandırmayın

Davutoğlu: Ortalığı bulandırmayın

Paylaş
Davutoğlu: Ortalığı bulandırmayın

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uranyum takası anlaşmasıyla ilgili, "Sürece güvenim tam. Yaptırımlar gündemde tutularak ortalık bulandırılmasın. İran nükleer programının geleceği üzerine taraflar iyi niyetle konuşmalıdır" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, anlaşmanın virgülüne kadar müzakere edilen ve titizlikle yazılan bir metin olduğunu belirterek, bu metni herkesin dikkatle okumasının ve metnin unsurlarına doğru bakılmasının gerektiğini söyledi. Davutoğlu İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, İran'la dün imzalanan uranyum takası anlaşması ve diğer güncel dış politika gelişmelerini değerlendirdi.

Anlaşma hakkında "İran yönetimi Türkiye'ye duyduğu güveni ispat etmiştir, biz bu güvenin hakkını vereceğiz" diyen Davutoğlu, bugünün karşılıklı suçlamalar günü olmadığını, olumsuz senaryolarla ortalığın bulandırılmaması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, dün akşam ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştüğünü ve bütün BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile görüşeceğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da daimi üyelerin liderleriyle görüşmeler yapacağını bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın yazdığı mektubun karşılığını bulacağını söyleyen Davutoğlu, dün Brezilya ile birlikte imzalanan metnin BM belgesi haline getirileceğini de belirtti. "Nükleer enerjiyi barışçıl yollarla elde etmek herkesin hakkıdır" diyen Davutoğlu, dünkü anlaşmanın virgülüne kadar müzakere edilen ve titizlikle yazılan bir metin olduğunu, herkesin dikkatle okuması gerektiğini bildirdi.

"GÜVEN BUNALIMI AŞILIYOR"

Haberin Devamı

Son dönemde çok hareketli bir dış politika takvimi ve aktivitesi yaşandığını belirten Davutoğlu, artan dış politika trafiğinde ortaya çıkan unsurları anlatacağını söyledi. Davutoğlu, son dönemde yapılan en önemli atılımın Tahran'da nükleer uranyumun değiş-tokuşu konusunda yapılan anlaşma olduğunu belirterek, bu anlaşmanın bölgesel ve küresel barış için son derece önemli bir eşiğin aşılmasını
sağladığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Uluslararası toplum, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 'P5 artı 1' ile İran arasında son yıllarda artan düzeyde yaşanan karşılıklı güven bunalımı, gerilimler söz konusu olmuştur. Dünkü anlaşmayla her şeyden önce güven bunalımının aşılması konusunda önemli bir eşik geçilmiştir. Bunu ısrarla vurguluyorum. Son 30 yıla bakıldığında, İran'ın mutabık şekilde gerçekleştirdiği en önemli diplomatik açılımlardan biri, dün söz konusu olmuştur. Bu psikolojik eşiğin aşılması, ümit ederiz ki bölge ve dünyaya yeni bir barış rüzgarı estirir" dedi.

"Bu psikolojik eşiğin aşılması kolay olmamıştır. Çok büyük çabalar sarf edilmiştir. Alınan sonucun, doğru okunması lazım. Alınan sonucun hem İran hem de 'P5 artı 1' tarafından başta ABD olmak üzere doğru okunması ve ortaya çıkan yeni durumun hakkıyla değerlendirilmesi lazım" diyen Bakan Davutoğlu, "Geçmişte birçok fırsatlar kaçmış olabilir, bugün fırsatın kaçmasına izin verilmemesi lazım. Bu psikolojik eşiğin aşılmasından sonra ayrıca dünkü anlaşmada son derece operasyonel unsurlar yer almıştır. Dünkü anlaşma, sadece psikolojik güven metni değildir, iyi niyetin beyanı da değildir. İyi niyet beyanı da vardır" şeklinde konuştu.

Bakan davutoğlu, "İran tarafından gerçekten son derece önemli bir adım atılmıştır, güvenin aşılması konusunda. Ama onun kadar kadar önemli ve hatta onun zeminini hazırlaması bakımından son derece operasyonel yönü iyi tanımlanmış, haftalar ve aylarca müzakereler sonucunda elde edilen bir metin var" ifadelerini kullandı. Metnin, İran'dan son 10 aydır uranyum değiş-tokuşu konusunda talep edilen 3 temel unsuru içerdiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bir, İran'ın 1200 kilogram uranyumu bir seferde ülke dışında bir 3. güvenli tarafa emanet etmesi isteniyordu. 1200 kilogram olacak. Daha az olmayacak. Dünkü metinde, 1200 kilogram net olarak ifade edilmiştir. İki, bir seferde olacak, taksite bağlanmayacak. İran dün 1200 kilogramın İran dışına çıkmasına onay vermiştir. Üç, bu bir avans olarak verilecektir."

Bunun önce karşı taraf olan Viyana grubunun zenginleştirilmiş uranyumu hazırlaması, sonra İran'ın değiş-tokuş yapması olmadığını, İran'ın bunu avans, depozito olarak Türkiye'ye vereceğini belirten Davutoğlu, "Böylece uluslararası toplumun ilkesel 3 talebi karşılanmış durumdadır. Artık bu konuda spekülasyon yapılmaması lazım. Bize iletilen talepler bunlardır" dedi. (aa)

Haberin Devamı