Ekonomi Deriler bavulda kaldı

Deriler bavulda kaldı

Paylaş
Deriler bavulda kaldı

Rusya'ya yapılan 3 milyar dolarlık deri ihracatının 1 milyar dolarını oluşturan bavul ticaretine son verilmesi, dericiyi vurdu. Maliyetleri 7-8 kat yükselen Rus alıcıların yarısı siparişleri iptal etti. 3 bin 600 firma ve 200 bin çalışanı olan sektör sıkıntıya girdi, deri ürünler 'bavullarda' kaldı

Maliyetler yükseldi

Haberin Devamı

İstanbul’da Laleli piyasasıyla özdeşleşen bavul ticareti (özel faturalı ihracat) uygulamasına Rus tarafının son vermesi, dericileri vurdu. Rusya’ya yapılan yıllık 3 milyar dolarlık deri ihracatının 1 milyar dolarını bavul ticareti oluşturuyordu. Düşük fiyatlarla mal alım-satımını sağlayan bu uygulama bitince, maliyetleri 7-8 kat yükselen Rus alıcıların yarısı, deri siparişlerini iptal etti.

Kaporaları yaka yaka

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Ali Dinç, 3 bin 600 kayıtlı firma ve 200 bin civarında çalışanı bulunan deri sektörünün sıkıntıya girdiğini söyledi. Sektör ihracatında Rusya’nın ilk sırada geldiğini hatırlatan Dinç, “Bir deri ceket, bavul ticaretiyle Rusya’ya girdiğinde maliyeti 30 dolardı. Bugün 250 dolara yükseldi. Ruslar da kaporalarını yakıp sipariş iptaline başladı” dedi.

Haberin Devamı

Geçiş desteği sunulsun

Mehmet Ali Dinç, milyonlarca dolarlık malın kolilerde kaldığını belirterek, soruna çözüm bulunmaması halinde 3 bin 600 firmanın yarısının kapanacağını söyledi. Konuyla ilgili çözüm önerilerini hükümete sunduklarını ifade eden Dinç, uzun vadede bir serbest ticaret anlaşması imzalanması, kısa vadede ise beyannameli ihracata geçiş sürecini sağlamak için 2-3 yıllık bir destek çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Vergilendirme yoktu

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, Rus devleti, insanlara iş yaratma ve hafif sanayinin önünü açma amacıyla, 10 bin dolara kadar olan ürünlerin vergilendirilmeden ülkeye girişine izin vermişti. İstanbul’da Laleli, Beyazıt ve Osmanbey’de yoğunlaşan deri, tekstil, ayakkabı sektörleri, bu sistemle çalışmaya başladı. Ancak, zamanla bavul ticaretinin miktarı düşürüldü, son olarak da kaldırıldı.